Mama a trei copii și bloggerița Ruxandra Luca este cunoscută pentru articolele sale nonconformiste, lipsite de orice stereotipuri și bazate pe propria experiență. În unul dintre aceste articole, tânăra mămică a abrdat un subiect destul de delicat și a răspuns cât de sincer la întrebarea – se pot juca oare băieții cu jucării pentru fetițe? Până la urmă, jucăriile nu au gen, iar dacă o fetiță vrea să se joace cu mașinuța și un băiețel spune că vrea o păpușă – le vei interzice pentru că ”nu e bine așa, ce-o să zică lumea”, ”fetițele nu se joacă cu mașinuțele” sau ”cu păpușile se joacă doar fetițele, iar tu ești băiețel”?
”Țin minte că eram însărcinată cu Aris, iar Albert m-a rugat să îi cumpăr o păpușă bebeluș. Mi-a spus că l-ar ajuta să învețe cum să aibă grijă de frățiorul lui. Mi s-a părut tare dulce și i-am cumpărat chiar în ziua respectiva păpușă, era de fapt un set cu tot felul de accesorii, care îi permiteau să aibă multe activități. Mă gândeam că se va plictisi rapid, dar am fost surprinsă să văd cum îngrijește bebelușul, cum îl învelește, îl adorme sau îl plimbă în căruciorul cu care în mod normal își plimba mingile și urșii de pluș.
Câteva luni mai târziu, când a venit pe lume cel mic, Albert s-a dovedit implicat și iubitor. Și-a spus cuvântul diferența de vârstă de șase ani dintre ei, dar și pregătirea pe care o făcuse cu păpușă, însoțită de diverse explicații din partea mea.
Nu cred în delimitarea asta a jucăriilor în cele pentru fetițe și cele pentru băieți
Sunt jucării și gata, ce dacă unui băiețel de patru ani i se scurg ochii după păpușă roz din vitrină? E ciudat cum mai degrabă i-am cumpăra un set de pistoale sau orice jucării care promovează agresivitatea și competitivitatea, astea sunt acceptabile pentru un băiat, în loc să îi punem în brațe o păpușă. Și reciproca e valabilă, însă specialiștii vorbesc despre o toleranța mai mare a societății față de o fată care preferă mașini decât un băiat care se uită la păpuși, tocmai pentru că lucrurile masculine sunt mai valorizate și e ok ca fata să aspire la ele.Din fericire, în zilele noastre, tații sunt tot mai implicați în creșterea copiilor
Îi scot la plimbare cu căruciorul sau în sistemele de purtare, îi duc la joacă în parc, la scoală, la activități, îi spală, îi hrănesc. Toate sunt lucruri firești și orice femeie își dorește alaturi un astfel de bărbat care să îi fie sprijin real în fiecare zi și tata implicat pentru cei mici.
Cum, însă, ne pregătim băieții pentru rolul important pe care îl vor juca în viață?
Cu siguranță nu punându-le în mână, de mici, doar pistoale și mașini de curse și ținându-i departe de bucătăria din lemn, de căsuța de păpuși, de fierul de calcat din plastic și de alte jucării “de fetițe” care, vezi Doamne, le știrbesc din masculinitate. În realitate, oferindu-le de mici șansă să exploreze ce înseamnă grija pentru ceilalți și construirea unor relații sănătoase, îi ajutăm să își dezvolte ablități esențiale în viața de adult.
Ne mirăm că sunt atâția soți care nu ridica un pai în casă, atâția tați aproape complet absenți din viața propriilor copii, atâția parteneri insensibili la nevoile soției, atâtea abuzuri asupra femeilor, atâtea relații terminate în divorț. Putem schimba lucrurile pentru copiii noștri, putem să îi creștem cu mintea deschisă și pregătiți pentru realitățile de azi, nu cele de acum 100 de ani.”, susține mama a trei copii Ruxandra Luca în articolul său pe blog.