Chloe s-a născut pe 24 martie 2014, iar pe 11 aprilie făcea primul zbor din viaţa ei. Avea un pic peste două săptămâni, iar reacţia majorităţii prietenilor şi rudelor, la aflarea veştii, a fost următoarea: „De ce?”, „E prea riscant”, „Cum să călătoreşti în altă ţară cu un copil atât de mic?” Dar în pofida la toate, călătoria a decurs perfect, poate una dintre cele mai uşoare călătorii pe care le-am făcut împreună: fiind foarte mică, Chloe a dormit aproape tot timpul.
Şi totuşi de ce? De ce să călătoreşti cu copilul tău, chiar dacă acesta este foarte mic?
1. Împreună cu soțul meu, am călătorit mult şi până la naşterea copilului, iar ultima călătorie am făcut-o când eram în luna a 7-a de sarcină. Atunci am hotărât ca n-o să încetăm „sa descoperim” nici după ce se naşte ea. Călătorind, mişcându-te, descoperind locuri, lucruri şi senzaţii noi, nu doar că iţi păstrezi spiritul tânăr, ci şi menţii interesul din relaţie. N-o să vă vină să credeți, dar chiar şi micile probleme care apar într-o călătorie nu fac decât să întărească cuplul şi să-i alimenteze rezerva de dragoste.
2. Să călătoreşti cu copiii tăi în secolul al XXI-lea nu mai este un lucru extraordinar sau ieşit din comun. Acum pe internet puteţi găsi o mulțime de bloguri create de părinţi care fac înconjurul lumii împreună cu copiii lor, provocând doar interes şi admirație. Două bloguri foarte bune, pe care le urmăresc şi eu, sunt: http://mylittlenomads.com/ şi http://thefamilywithoutborders.com/. Aici puteți găsi informații tehnice despre călătorii, soluţii la eventuale probleme care apar când călătoriţi cu copiii, dar şi multe istorii simpatice care vă vor face să credeţi că o călătorie cu copiii este cel mai frumos lucru care vi s-ar putea întâmpla.
O călătorie reuşită trebuie să fie compusă dintr-o serie de elemente. Iată care sunt paşii pe care ar trebui să-i urmaţi pentru a avea o călătorie frumoasă împreună cu copilul dumneavoastră:
Alegerea destinației
Acest prim punct este foarte important, deoarece nu orice ţară sau loc poate fi potrivit pentru un copil, cu atât mai mult pentru un bebeluş.
Primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare este:
- situația geopolitică a statului; nu v-aş recomanda să alegeţi Tunisia, de exemplu. Chiar dacă agenţia turistică va dă asigurări că călătoria va fi în maximă securitate, un copil nu poate fi expus unui risc atât de mare;
- durata zborului; de exemplu 10 ore pentru a ajunge în Thailanda, având un bebeluş, este prea mult. Călătoriile lungi sau foarte lungi, ca durată a zborului, trebuie făcute dacă copilul are minimum 6 luni sau chiar un an, pentru a minimaliza stresul pe care îl poate suferi el sau dumneavoastă.
Chloe în aeroportul din Napoli, 13 luni
Pregătirea bagajului
Pentru mine pregătirea bagajului n-a fost niciodată un lucru prea distractiv, dar de când a venit pe lume Chloe, munca mea s-a făcut de două ori mai grea. Acum nu trebuie să pregătesc bagajul doar pentru o femeie, ci pentru două. Şi vă asigur că făcutul bagajului unui copil nu este deloc simplu, dar până la urmă este un lucru destul de plăcut. Deci, pentru un bebeluș lucrurile esențiale sunt: 2 biberoane – unul pentru lapte şi altul pentru suc sau apă (în cazul în care copilul este încă foarte mic şi este alăptat exclusiv la sân, munca dumneavoastră se reduce considerabil), lapte praf, biscuiţi solubili, o linguriță din plastic, omogenizate de fructe sau carne, în funcţie de vârstă (eu nu sunt o adeptă a omogenizatelor şi am preferat fructele şi carnea pe care i-o pregăteam singură, în viziunea mea sunt mult mai sănătoase şi hrănitoare, dar în călătorie omogenizatele sunt un dar ceresc, fiindcă nu trebuie ținute în frigider, sunt mici şi pot fi luate oriunde fără nici o problemă).
În ce privește igiena copilului, luaţi scutece şi şerveţele atâtea cât vă permite bagajul, dar cel puţin 10 scutece şi un pachet de şerveţele (în mod normal, în orice ţară a lumii puteți cumpăra aceste lucruri, dar uneori poate să vă ia prea mult timp ca să ajungeţi la un magazin specializat, iar preţurile deseori nu sunt îmbucurătoare), o cremă împotriva iritaţiilor, un termometru, un miniaspirator nazal, o foarfecă specială care poate fi luată în avion, discuri din bumbac, beţişoare igienice, o cantitate mică de apă oxigenată (eu folosesc pentru călătorii o sticluţă reciclată de la nişte picături: având pipetă, este foarte uşor de utilizat). Toate obiectele mici care îi aparţin Chloei le ţin într-o borsetă mică, aşa nu se pierd şi sunt întotdeauna în ordine.
Făcând bagajul, încercați să nu exagerați, este un sfat şi pentru cei adulți. În timp, am învăţat să fac un bagaj de 2 sau 3 ori mai mic decât în primele călătorii. În momentul când pregăteşti bagajul ai impresia că vrei să iei cu tine toată garderoba, dar o călătorie durează o perioadă limitată, şi nu ajungi să porţi nici jumătate din ce ai luat. Astfel, cantitatea mare de lucruri nu face decât să te incomodeze. Aceeaşi regulă are şi bagajul celui mic, de obicei copiii poartă cel mai mult hainele basic, iar cele elegante rămân neatinse parte. De aceea ar trebui să te gândeşti la necesităţile şi obișnuințele copilului tău când te ocupi de această parte a călătoriei. Eu folosesc, de mute ori, metoda eliminatorie. Când văd că am adunat deja prea multe piese de vestimentație, le iau câte două şi mă gândesc care mi-ar fi mai utilă, iar pe cealaltă o pun înapoi în dulap.
Ziua plecării
Nu cred că este necesar să vă amintesc că, dacă aveţi un copil mic, bagajul trebuie să fie gata cu o zi înainte, sau cel puţin cu câteva ore bune înainte. Am învăţat că viaţa trăită împreună cu un bebeluş poate să îţi facă surprize chiar şi atunci când te aştepţi mai puţin, de aceea, repet, bagajul făcut din timp scade probabilitatea să uitaţi ceva şi reduce stresul dinainte de călătorie.
Copiii de până la aproximativ 2 ani (vârsta diferă de la o companie aeriană la alta), stau în braţele unuia dintre părinţi, având o centură proprie (care vi se dă la intrarea în avion, împreună cu vesta de salvare), legată de cea a mamei sau a tatălui. Totuşi chiar dacă copilul stă în braţe, el are bilet propriu, plătit (preţul diferă de la o companie la alta, de obicei reprezintă un procent din preţul biletului pentru un adult sau are o cotă fixă), care îi permite să aducă cu el un cărucior sau un leagăn mic, pe care îl veţi lăsa la intrarea în avion. Până la vârsta de şase luni pe Chloe am purtat-o într-un leagăn mic, portabil, care ne oferea mai multă posibilitate de mişcare, pentru un concediu activ, după şase luni folosim căruciorul (un cărucior mic, super uşor, pliabil, pe care poate să-l gestioneze chiar şi o singură persoană fără nici o problemă; cărucioarele grele şi mari nu sunt recomandabile pentru călătorii, vă asigur).
Companiile aeriene oferă familiilor cu copii facilitatea de a trece controlul bagajelor în mod prioritar, ceea ce nu este puţin atunci când rândurile sunt interminabile, iar copilul dumneavoastră nu mai poate de somn sau oboseală. Ceea ce ar trebui să ştiţi este că lichidele nu mai sunt o problemă dacă călătoriţi cu un copil mic, mă refer la lichidele care îi sunt destinate – lapte, ceai, suc, apă etc. La aceste lichide nu aveţi limita de 50 ml, ci puteţi să luaţi cantităţi mai mari, în limita rezonabilului, desigur.
Îmbarcarea este, la fel, prioritară. După ce va fi anunțată îmbarcarea, vor fi comunicate şi categoriile de persoane care au prioritate, în această categorie intră şi familiile cu copii.
În avion
Dacă nu aveţi locuri prenotate şi sunteţi în doi, aşezaţi-vă unul la fereastră şi celălalt la margine, locul din mijloc rămânând liber, pentru mai mult confort (după cum am spus, bebeluşul stă în braţele unuia dintre voi). Dacă avionul nu este plin, vă asigur că nimeni nu o să vina din propria inițiativă pe locul din mijloc, din simplul motiv că nimeni nu are marea plăcere să petreacă 2 ore de zbor alături de un copil care plânge. Oamenii fără copii, în general, nu prea vor să participe la „bucuria” voastră şi nici nu trebuie să fie judecaţi, fiindcă fiecare are viața şi problemele sale, de aceea dumneavoastră, având un copil mic, ar trebui să aveţi bunul simt de a nu deranja prea mult. În acelaşi timp, dacă micuţul plânge, nu trebuie să vă jenaţi, ci să încercaţi să îl liniştiţi, cu mult calm şi fără a intra în panică.
Un alt aspect important – geanta copilului. În preţul biletului bebelușului, pe lângă cărucior, puteţi lua şi un bagaj de mână (eu prefer un rucsac), în care să punei lucrurile necesare pe durata zborului, de la alimentație la igienă. Vă recomand să aveţi o pungă mică, separată, în care să puneţi 2-3 scutece, şerveţele, o pilotă subţire şi mică, pe care să puneţi copilul atunci când îl schimbați (în avion, camera destinată mamei şi copilului se află în aceeaşi încăpere cu baia principală, masa pentru înfăşat fiind fixată de perete) sau cu care să îl înveliţi dacă în avion este prea mult aer condiţionat sau la ieşire bate vântul.
Această geantă trebuie să o ţineţi cât mai la îndemână, pentru a reacţiona prompt la necesităţile copilului. Un lucru foarte important este suzeta (pentru noi a fost o adevărată salvare în diverse situaţii), de aceea în călătorie iau 2 sau 3 suzete. Acestea se pierd sau se uită şi de multe ori nu sunt deloc uşor de cumpărat. Ar trebui să mai luaţi cu voi şi câteva jucării sau cărţi care v-ar face misiunea mai uşoară la decolare şi aterizare, atunci când copilul trebuie să stea cu centurile puse. Ori de câte ori acesta vrea să îşi schimbe poziţia sau chiar să se dea jos din braţe, îi puteţi arăta o jucărie sau nişte poze din carte, ca aceste momente să treacă mai repede.
Ajunşi la destinaţie
Iată că am ajuns la cel mai plăcut punct al călătoriei. Dacă alegerea voastră este cea de all inclusiv, de acum încolo probabil că nu veţi avea nicio problemă, iar dacă aţi ales să vizitaţi un oraş pe cont propriu, va fi un pic mai complicat, dar nu imposibil. Vă asigur că şi având un copil mai mic de un an puteţi să petreceţi un concediu activ, alegând mai multe hoteluri, folosind mijloace publice de transport, vizitând muzee, expoziţii, festivaluri etc. Noi am încercat şi pot să vă spun că bebeluşul îţi îngreunează un pic sejurul, dar fericirea de a vedea totul prin ochii lui este mai mare decât orice.
Un lucru extrem de important pe care ar trebui să îl faceţi înainte de călătorie, îndeosebi dacă alegeţi o plecare pe cont propriu, este să vă informaţi, să citiţi cât mai multe, să consultaţi site-urile locale, să vedeţi care este programul cultural al oraşului în segmentul de timp în care veţi fi acolo, să căutaţi locurile special amenajate pentru copii (în majoritatea capitalelor europene sunt parcuri superbe cu intrare gratuită, care pot să vă facă şederea mult mai plăcută, şi nu doar pentru copil, ci şi pentru dumneavoastră).
Acești câţiva paşi simpli, pe care vi i-am descris aici, sunt absolut subiectivi şi bazaţi doar pe experienţa proprie. Un lucru este cert, Chloe creşte un copil entuziast, plin de energie şi de dorinţa de a cunoaşte lucruri noi. Pentru a deschide orizonturile unui copil nu este neapărat să-l duci până la capătul lumii, dar cred ca aceasta este metoda cea mai sigură şi mai simplă. În prezent ea are 16 luni şi 16 zboruri făcute, adică în medie unul pe lună (ceea ce nu este deloc mult, cred), a vizitat 4 ţări, două insule şi zeci de oraşe. Iar acum petrecem timpul făcând planul pentru următoarea noastră aventură.
Sper că aceste informaţii v-au fost utile şi interesante.
Vă doresc călătorii frumoase şi copii fericiţi!