Ecaterina Mikitenko: Administrăm sau nu anestezie epidurală – iată care este problema

Ecaterina Mikitenko: Administrăm sau nu anestezie epidurală – iată care este problema

-
//
06.04.2015

Salut! Mă numesc Ecaterina Mikitenko​.

Eu sunt mamă! În practica mea de mămică, întotdeauna, mă confrunt cu greutăți și sarcini din diferite domenii, la fel ca toți părinții. Prefer să le rezolv conștient. Eu sunt responsabilă pentru sănătatea și educația fiului meu și mă bazez doar pe mine. Nu pretind la titlul de părinte conștient, însă, în acești ani am vizionat multe clipuri video și filme, am citit multe cărți și articole, am ascultat multe lecții și seminarii, am căpătat experiență proprie și acum, am ce să povestesc. Cu bucurie îmi voi împărtăși cunoștințele cu dumneavoastră. Vă rog să percepeți blogul meu nu ca pe o sursă medicală sau psihologică sau o instituție de ultimă instanță. Este doar informația care să vă dea de gândit. Poate că o să vă ajute să fiți mai fericite.

Ecaterina Mikitenko: Administrăm sau nu anestezie epidurală – iată care este problema

Să administrăm sau nu anestezia epidurală, iată în ce constă problema

Întotdeauna mă indignez atunci când văd în reviste sau internet articole despre anestezia epidurală, pentru că în 99 la sută din acestea nu sunt simple articole ci adevărate ode și laude acestui gen de anestezie: atât de inofensiv, atât de minunat!Femeile fără experiență și care nu știu să filtreze informația din diferite surse, dar și cele care au auzit experiențele pozitive ale prietenelor și rudelor despre anestezia epidurală, evident, vor crede unor astfel de publicații și, probabil, nici nu vor dori să nască pe cale naturală, fără anestezie și se vor înțelege din timp cu medicul lor despre acest aspect.

Și ce este rău în asta, se vor gândi mulți. Medicina nu stă pe loc, cu fiecare an apar noi preparate și, evident, toate ele sunt mult mai inofensive pentru femeie și copil. Un exemplu perfect – anestezia epidurală. Pentru că acesta este un vis: naștere fără durere, cu zâmbetul pe față nu se compară cu felul în care nășteau mamele noastre, bunicile și generațiile anterioare – în chinuri și fără preparate care să le ia din dureri… În mod special îmi place când anestezia epidurală este promovată de medicii ginecologi bărbați, care, în principiu, nu pot să știe ce simte femeia în timpul nașterii și care sunt lipitele posibilităților materne într-o asemenea situație.

Dragi prieteni, veți fi uimiți și poate chiar șocați: se poate naște fără durere și cu zâmbetul pe față și fără anestezie epidurală – cu condiția să fie respectate câteva reguli și aplicate anumite tehnici. Iar atenuarea durerilor cu ajutorul substanțelor narcotice (iar anestezia epidurală nu este altceva decât un narcotic) – este o metodă foarte riscantă și îndoielnică. Sunt convinsă că dacă medicii ar avertiza mai des femeile despre efectele secundare ale preparatului asupra mamei și fătului, multe femei ar renunța la această idee fără a sta pe gânduri. Acest lucru îl denotă, inclusiv, studiile efectuate în domeniu. Apropo, este interesant și faptul că în rezultatul sondajelor, în America, majoritatea femeilor care nasc cu anestezie epidurală, o fac pentru că așa le-au recomandat prietenele.

Ecaterina Mikitenko: Administrăm sau nu anestezie epidurală – iată care este problema

Consecințele anesteziei epidurale pentru mamă

Așa deci, prin ce este periculoasă anestezia epidurală pentru mamă? În primul rând, cu siguranță știți asta, anestezia se introduce în spate, în coloana vertebrală. Cea mai mică greșeală a medicului anestezist sau mișcare a mamei în timpul procedurii poate duce la afectarea măduvei spinării. Sunt cunoscute cazuri de deces al femeilor după ce medicul, din întâmplare a injectat preparatul nu în zona epidurală, ci în venă. Adică, riscul, întotdeauna, persistă.

Plus la asta, fiecare analgezic are efectele sale secundare. De exemplu una din 250 000 de femei nu va mai putea merge după anestezia epidurală. Da, cifra este neînsemnată, dar cum se spune, nimeni nu este asigurat. Cu atât mai mult că în țările din Occident, potrivit statisticii, 50-70 la sută din femeile care nasc, își administrează anestezia în timpul travaliului. Evident, cazurile de paralizie totală după anestezia epidurală sunt rare, însă, de cele mai multe ori se constată paralizia parțială sau temporară, când femeia pierde capacitatea mobilă pentru câteva zile, săptămâni sau luni supă ce i s-a administrat injecția. În orice caz, găurica din spate pe unde în organism se introduce anestezia va durea câteva zile orice femeie. Reacții adverse mai frecvente presupun convulsii, pierderea conștiinței, amețeli, acufenă, depresie, stop respirator, tulburarea funcției respiratorii, pete roșii pruriginoase care apar pe sânii femeii, durerea pe termen lung în partea din spate de natură generală și migrene după nașterea copilului. Toate astea se întâmplă pentru din componența anesteziei epidurale fac parte două opioide puternice (nu va complic cu numele lor). Una dintre ele este de 80 de ori mai puternică (și periculoase) decât morfina. Sper că acum nu mai aveți dubii că sub forma anesteziei, femeia își administrează nimic altceva decât droguri.

Consecințele anesteziei epidurale pentru copil

Nu este greu să-ți dai seama că acest preparat influențează intrauterin și copilul. Evident, impactul este doar negativ. Și dacă în următoarele 30-60 de minute mamei îi va fi mai ușor și bine (asta este durata efectului preparatului, însă, 5 % dintre femei nu simt ameliorări după injectare, adică, el pur și simplu nu funcționează), copilului în acest timp îi va fi destul de greu. Preparatul pătrunde în sângele mamei și ajunge și la copil. Totodată, ebrietatea narcotică în cazul lui va fi mai accentuată decât în cazul mamei pentru că greutatea lui este de câteva ori mai mică, iar concentrația drogului este aceeași pentru ambii. Apropo, începând cu anul 1970, în

America, au crescut mai multe generații de copii ale căror mame au beneficiat de anestezie narcotică în timpul nașterii. Studiile denotă faptul că acești copii, în adolescență și maturitate sunt mai vulnerabili în fața consumului de droguri decât cei care au venit pe lume fără anestezie.

Curios , dar există și o concepție: copii postepidurali. Ei mănâncă sân mai rău după naștere, decât copiii obișnuiți, pot avea semne de hipoxie, convulsii neonatale. Nu mai vorbesc de faptul că copilului îi este mai greu să se nască atunci când mama este sub influența anesteziei, copilul rămâne singur în fața durerii sale și toată perioada complicată a nașterii el trebuie să o depășească singur pentru că mama, pur și simplu, ”s-a spălat pe mâini”, a ieșit din proces. Mușchii bazinului, care-l ajută pe copil să coboare în timpul nașterii, se relaxează sub influența anesteziei epidurale și încetează să mai lucreze. Însă, se gândește oara mama la asta atunci când nu vrea decât să scape de durere? Se gândesc oare la asta medicii care le propun femeilor anestezia epidurală?

Ecaterina Mikitenko: Administrăm sau nu anestezie epidurală – iată care este problema

Nu pun la îndoială: există medici cumsecade, care încearcă să evite anestezia, chiar dacă femeia îi roagă, ei încearcă să sustragă pacienta, să o susțină, să o convingă că procesul trebuie să decurgă firesc, însă, am impresia că asemenea medici sunt tot mai puțini. Mulți medici ginecologi, mai ales în clinicile private, se țin de următoarea poziție: ”orice capriciu costă bani”. Acolo și operația cezariană se face doar pentru că așa vrea femeia (nu vrea rupturi și durere), deși această intervenție complicată poate avea loc doar la indicații și nu doar numai pentru că așa vrea femeia. Dar ce să mai vorbim despre anestezia ”inofensivă” în spate…

Mai există un moment. Pentru că acțiunea anesteziei epidurale este destul de scurtă (până la o oră), în momentul împingerii, efectul acesteia ajunge la zero și femeia simte în deplină măsură durerile contracțiilor și împingerii. Uneori, femeile nu sunt pregătite pentru această situație. De asemenea, uneori, după administrarea anesteziei epidurale, medicii ar putea avea nevoie de clește sau extractor-vacuum sau chiar s-ar putea recurge la operație cezariană pentru că componentele preparatului reduc capacitatea femeii de a naște. Și, în sfârșit, mama poate avea probleme cu lactația. Anestezia epidurală inhibă secreția hormonului oxitocină în organismul ei. Evident, femeia care naște cu ajutorul anesteziei epidurale, niciodată nu va putea sesiza tot spectrul de sentimente și emoții pozitive prin care trece mama care a decis să nască fără anestezie și alte medicamente. Acestea nu sunt concluziile mele personale ci rezultatul studiilor și opinia specialiștilor care au examinat acest subiect.

Apropo, o moașă asistentă certificată Judy Cohen Demolition (cu experiență în obstetrică de peste 30 de ani) spune că o femeie capabil să stea nemișcată și tăcută

timp de 10 minute, în timp ce i se administrează epidurala, ar putea naște cu ușurință și fără anestezie. Iar pentru asta ar fi suficient ca nașterea să decurgă în atmosfera liniștită de acasă cu susținerea celor apropiați și a medicilor cu experiență. Observările specialistului denotă că cele mai obișnuite femei care se alimentează nu tocmai corect în timpul sarcinii și nu se pregătesc pentru naștere din punct de vedere psihologic, au putut să nască relativ fără durere în condiții de casă, unde li s-a oferit libertatea de alegere a poziției în timpul nașterii, atmosfera și anturajul. În opinia medicului, durerea din timpul contracțiilor, în majoritatea cazurilor, se intensifică de cel puțin două ori.

Când, totuși, este justificată anestezia epidurală?

În cazul operației cezariene. Anestezicul este destul de puternic pentru a le permite medicilor să opereze femeia, însă, copilul are de suferit mai puțin în urma anesteziei epidurae decât în urma anesteziei generale. Plus la asta, mama este conștientă, ea-și poate lua copilul în brațe imediat după venirea lui pe lume și chiar poate să-l pună la sân. Adică copilul nu este privat de procesele primordiale pentru el după naștere și care nu sunt posibile atunci când mama este sub anestezie generală.

Pe final, vreau să vă încurajez puțin. La început am scris că se poate naște fără durere și cu zâmbetul pe față chiar și fără anestezie epidurală. Pentru a nu vorbi în zadar, voi enumera câteva reguli simple care vă pot permite să obțineți acest rezultat minunat. În primul rând atmosfera în timpul nașterii trebuie să fie caracterizată astfel: liniște, întuneric și cald. În al doilea rând, sunt un șir de poziții și mișcări care vă vor permite să diminuați din durerea contracțiilor. Despre ele puteți afla la orele de yoga pentru gravide sau seminare specializate de pregătire pentru naștere. În al treilea rând, respirația cântatul din gât, care, de asemenea, se predă la yoga, vă vor ajuta foarte mult ajută să suportați contracțiile. În linii generale, pentru că nașterea să decurgă ușor, în timpul nașterii este foarte de dorit ca femeia să facă exerciții fizice, să-și pregătească mintea și corpul pentru naștere. Nu există femeie care să nu poată naște natural din cauza durerii, doar că temerile și neîncrederea în forțele noastre sunt prea mari.

Numai bine! naștere ușoară pentru toți copiii!

Sursa: Michel Odent "Primary Health" Alishan Akin "Nouă luni și întreaga viață", site-ul domrebenok.ru

Sursa: www.mamamoldova.com