Fiecare sarcină este diferită, iar acesta este primul lucru pe care ar trebui să-l conștientizeze toate femeile care își doresc să devină mame. În dorința de a încuraja și alte mămici care trec printr-o situație similară în sarcină, tânăra mămică și bloggerița Doina Stratan și-a împărtășit propria experiență cu cea de-a doua sarcină. Dacă atunci când o purta în pântec pe fetița ei s-a simțit perfect, alerga și făcea sport, atunci a doua sarcină îi dă mari bătăi de cap și chiar a fost internată în spital în săptămâna 28 de sarcină.
”La 28 săptămâni, după câteva sacoșe ridicate mai greu și o zi de cumpărături intensive, seara am avut contracții timp de o oră din minut în minut… Dureroase, atât de dureroase încât credeam că e finalul. Am fost internată de urgență, medicii s-au implicat activ și le-am calmat, poate după protocol trebuie să aștepți o oră sau două și ele trec, e ceva normal la această vârstă a sarcinii dar eu nu mai aveam forță, și atunci mi-am dat seama că “Pe Alisa eu am născut-o feeric”. Am avut 5% din durerile avute acum. După, peste o săptămână, am avut si o scurtare a colului cu 10 mm, o altă piedică si o stare de stres, iar regim doar la pat, pastile, injecții și toate necesare…”, povestește tânăra mămică.
Doina Stratan așteaptă un băiețel și chiar dacă este nerăbdătoare să-l țină în brațe, își dorește totuși să-și ducă sarcina la termen. Acest gând o va însoți până în momentul în care își va aduce pe lume copilul, iar între timp medicul ginecolog i-a recomandat repaos la pat.
”Nu știu care sunt factorii care au influențat, și acum la 31-32 săptămâni am contracții foarte des, mă strădui mai mult să stau culcată și doar să aștept... Băiețelul este atât de activ, încat nu vă pot reda, Alisa era foarte liniștită în burtică... Să mă gândesc că se va reflecta acest comportament și în viața de zi cu zi?”, se întreabă Doina.
Ce este colul mic sau scurt și cum poate fi tratat?
Colul uterin este deschiderea de la baza uterului care îl leagă de vagin. Atunci când nu ești însărcinată este relativ scurt, aproximativ 25 mm și închis. În timpul sarcinii colul uterin devine mai lung astfel asigurând o distanță protectoare între exterior și făt. Pe măsură ce sarcina progresează, colul uterin își reduce dimensiunile, se subțiază și se deschide pentru a permite trecerea copilului.
Un col uterin scurt are 15 mm sau chiar mai puțin și poate fi depistat la ecografie începând cu săptămâna 23 de sarcină. Studiile arată că gravidele care au col uterin atât de scurt au un risc mai mare de naștere prematură. Totuși dacă este detectat la timp, un col uterin scurt poate fi tratat. Pentru a preveni nașterea prematură doctorul poate folosi „legarea cervicală”. Aceasta presupune coaserea zonei cel mai devreme la începutul celui de-al doilea trimestru. Firele vor fi scoase atunci când trebuie să naști, între săptămânile 36 și 38.