mamaplus

Diana Voevuțki, despre educația copiilor: ”Le suflăm în borș, deși ar trebui să-i mai punem la treabă”

0
//
26.04.2021

Deși spune că este absolut conștientă de faptul că foarte multe mămici moraliste îi vor critica părerea vizavi de educația contemporană a copiilor, designerul vestimentar și mama a doi copii Diana Voevuțki susține că își asumă fiecare cuvânt, venind cu exemple din propria experiență și făcând trimitere la un caz recent, când un grup de necunoscuți au bătut un adolescent în parcarea unui supermarket de la Botanica. Diana spune că acest caz a lăsat-o fără cuvinte și susține că în primul rând părinții se fac responsabili de comportamentul copiilor și adolescenților din ziua de astăzi.

”Ne plângem tot mai des pe generația ce vine. Că e nepregătită pentru viață, că e ciudată și rea. Noi o facem așa, deși e dificil să acceptăm acest gând. Noi suntem cei ce le suflăm în borș, deși ar trebui să îi mai punem la treabă. Să înțeleagă că viața asta e o provocare și, deși pe alocuri e nedreaptă, putem ieși din orice situație cu demnitate. Ceea ce scriu nu mă asigură că copiii mei vor fi oameni de calitate. Sau că își vor găsi locul sub soare. Dar mă asigură că atunci când le va fi greu, nu mă vor striga neputincioși ca puii căzuți din cuib, nu vor învinui soarta sau pe cei din jur în nereușite, și nu vor rezolva conflictele cu pumnii. Și.. eu voi fi alături mereu. Dar numai pentru a-i încuraja și a le spune :”Tu poți. Cred în tine”…”, susține Diana Voevuțki.

Educația băieților - un subiect controversat 

Tânăra mămică a vorbit și despre propria experiență, care nu a trecut neobservată de ochiul critic al mamelor de pe rețelele de socializate. Fiind pasionat de gătit, fiul Dianei în vârstă de 15 ani, își publică rețetele în grupurile culinare de pe Facebook, însă puțini știu ce se întâmplă în spatele cortinei.

”De când postez bucatele lui Bogdan, mereu se găsesc ecouri ale mamelor care îmi tot scriu că nu e normal ca un adolescent să facă ceea ce, în mod normal, face o “mamasita”. Și primesc mesaje, demne de un letopiseț, în care moralistele îmi citesc lecții de educație. Uneori zâmbesc, alteori ignor, dar mai mereu nu înțeleg. De unde s-a luat părerea că copilul trebuie dădăcit, până se va ivi acea “fericită” jumătate, în mâinile căreia îl vei preda ca pe un trofeu? La 8, 10, 12, 15 ani copilul e capabil și absolut apt să facă multe lucruri de care voi nici măcar nu bănuiți.

Unii adolescenți la 12 ani fumează! Iar voi acasă le stergeți mucii. Unii deja își cuprind iubitele pe după colț. Iar voi le puneți mâncare în farfurie, ca nu cumva lor să le cadă degetele. Mulți băieței, care cu voi, părinții, sunt niste dulceți, în stradă vorbesc ca la poarta târgului, de se ofilesc urechile. Și, mai nou, fetele tinere sar la bătaie la semenele lor. Eu asemenea bătăi am văzut doar în filme… Sigur, veți zice că copilul vostru nu e așa. Probabil. Și eu asta îmi spun.”, mai mărturisește Diana.

Copilul este și va fi centrul universului pentru o mamă, indiferent de situație și comportamentul acestuia. Și tot din dragoste pentru copii, foarte multe mame poartă ochelari roz și neagă orice acțiuni negative din partea odraslelor. Mai mult, ele refuză să accepte că cel mic va pleca de lângă ea într-o bună zi și va avea propria viață. Dar, va reuși oare să se descurce de sine stătător?

”Copiii noștri sunt cei mai buni. Frumoși. Destepți. E adevărat. Dar ei nu sunt parte din noi, oricât nu ne-am dori acest lucru. Ei sunt ei. Și ar fi bine să le tăiem buricul la timp.”, a conchis Diana Voevuțki în postarea sa pe Instagram.