mamaplus

Daniela Culev dezvăluie cum a evitat gelozia dintre copiii săi, stabilind o conexiune armonioasă între ei

-
//
14.12.2021

Părinții care au doi copii sau mai mulți știu bine cât de greu este să obții un echilibru în viața de familie și să nu ajungi să auzi într-o zi de la fratele mai mare replici dureroase precum: ”De ce a trebuit să se nască și el?” sau ”Era mai bine înainte”… Aceste consecințe pot fi evitate cu multă răbdare și comunicare constructivă cu cei mici. Mama a doi copii și cunoscuta bloggeriță de la noi, Daniela Culev, a împărtășit recent cinci reguli personale pentru stabilirea armoniei în relația dintre frați.

Într-o postare recentă pe rețelele sociale, Daniela mărturisește că în perioada în care era însărcinată cu fiica sa Leila (2 ani), se tot gândea cum să creeze o relație prietenoasă după nașterea fetiței, iar acum este recunoscătoare că s-a pregătit din timp pentru această etapă nouă din viața ei.

mamaplus

”Este o muncă continuă, repetare zilnică a unor convingeri, negocieri și obiceiuri ca să ne bucurăm de rezultate — o relație caldă între ei, nu știu ce va fi în viitor dar sper să o ținem pe aceeași undă.”, spune tânăra mămică.

Frățiorul mai mare al Leilei are acum 4 anișori și nu încetează să își giugiulească și să aibă grijă de surioara lui zi de zi. Daniela spune că este fascinată de relația frumoasă și armonioasă dintre cei doi, împărtășind câteva secrete din experiența personală:

  • Am păstrat copilăria lui Marius. Nu i-am spus că „ești mai mare și trebuie să … În general evit pe cât e posibil termenul „trebuie să” și nu am pus etichete. Am lăsat ca sentimentele să vină pe parcurs, fără a-l impune să-și iubească sora. De asemenea, evit comparațiile. Nici între frați și nici cu alți copii. Fiecare este individual și deosebit.
mamaplus
  • Am încercat să-l implic uneori în grija mea pentru Leila, la băiță, la masă etc. De fiecare dată îl întrebam dacă vrea să mă ajute, sigur că nu-l forțam sau îl rugam să-mi spună el cu ce ar putea să se implice.
     
  • Am petrecut timp aparte cu fiecare copil, atât eu cât și soțul. Așa ei se simt mult mai împliniți și după asta nu protestează așa tare pentru că nu primesc atenție.
     
  • Am încercat să-i acordăm multă atenție lui Marius. Cu toate că de obicei la familiile cu 2 copii este invers, cel mezin primește mai multă atenție. Din start am înțeles că dacă îi voi oferi timp, atenție, înțelegere, empatie și dragoste lui Marius, el la rândul lui va repeta acest model cu surioara lui. Și asta a funcționat!
mamaplus

”Când erau mai mici, Marius mereu vroia s-o cuprindă pe Leila, uneori o strângea prea tare sau o ținea mult. Încercam mereu să să-i spunem s-o facă mai gentil, îl învățam să fie mai atent la mișcări și gesturi. Am avut răbdare și am repetat asta de atâtea ori, până el a înțeles și a preluat acest obicei.”, a mai adăugat Daniela Culev.

Este imperios necesar ca părinții să nu forțeze lucrurile și să stabilească o conexiune profundă cu fiecare copil în parte. Comunicați zilnic cu copiii și niciodată nu faceți comparații între ei.