mamaplus

Cum să speli copilul pe cap fără plânsete? Experiența unei mămici

-
//
12.03.2021

Pentru că fiecare copil este absolut diferit de semenii săi și se dezvoltă în mod individual, ar fi bine să fii pregătită pentru orice situație și să acționezi în cunoștință de cauză. Ei bine, astăzi vom vorbi despte temuta procedură de spălare pe cap care pare să fie o adevărată cursă cu obstacole pentru unele mame. Se pare că nu toți micuții adoră acest obicei și îl detestă cu multe plânsete și crize de isterie. Mama a doi copii și autoarea blogului Anca’s Diary a găsit o soluție care s-ar putea să funcționeze și în cazul tău dacă te confrunți cu această problemă. Să vedem ce a făcut ea ca să nu-i mai plângă piciul atunci când este spălat pe cap.

”Până pe la 2 ani, Mark era tare fericit când îi făceam băiță. Se juca cu jucăriile din cadă și nu îl deranja nici spălatul pe cap. Singura problemă era că trebuia să întrerupă puțin joaca. Apoi la un moment dat, nu știu ce s-a întâmplat, dar spălatul pe cap a devenit o operațiune foarte dificilă, care nu îi făcea plăcere și de multe ori chiar plângea. De fiecare dată când îi spuneam că trebuie să facă baie, spunea mereu: “Cap nu, cap nu!” (adică să nu îl spălam pe cap).

Nu știam ce se întâmplă și am tot încercat diverse metode prin care să îl facem să nu mai plângă: îi ținea unul dintre noi mâinile la ochi, încercam diverse jocuri, îi aduceam și mai multe jucării, nimic nu mergea. Am primit chiar și un cozoroc special pentru spălat pe cap, ca să nu îi intre apa în ochi, nimic nu a funcționat. Uneori îi puneam un prosop în dreptul ochilor atunci când îl clăteam și așa era ceva mai bine, dar tot nu îi plăcea și plângea uneori.

Până într-o zi când i-am propus să jucăm Ursul Doarme în timp ce el era în cadă. Dacă nu știți jocul, o să vă explic pe scurt despre ce este vorba: un copil stă jos ghemuit cu mâinile la ochi, iar ceilalți se învârt în jurul lui cântând un cântecel. Când se termină cântecelul, ursul se trezește și alege cu ochii închiși un copil de pe margine. Apoi se schimbă rolurile și jocul continuă.

Este un joc care lui îi plăcea foarte mult și atunci când i-am propus să îl jucăm, și-a pus imediat mânuțele la ochi și a stat cuminte în timp ce eu l-am spălat pe cap și l-am clătit. Am avut prosopul pregătit lângă mine și imediat ce am terminat de cântat, l-am șters la ochi. Am primit chiar și un zambet.

De atunci nu a mai fost cu plânsete, dar am folosit aceeași metodă de fiecare data când vine momentul spălatului pe cap, care a redevenit un moment plăcut.”, povestește Anca.

Ceea ce ar trebui să țineți minte, dragi mămici, este că această etapă este trecătoare. Important este să vă păstrați cumpătul și să transformați orice dilemă în joc. Este mai simplu decât pare la prima vedere.