Ana Bonceva – antrenor de fitness, autorul blogului „Misiune posibilă: Fitness-mama”, mamă a unei fetiţe de 8 luni
Burtica după naștere este una dintre cele mai deranjante probleme pentru tinerele mămici. Există diferite situații: la unele persoane nici nu rămâne burtică, la unele este puțin evidentă sau se observă un surplus de piele, dar altele au senzația că sunt însărcinate în 16-20 de săptămâni. Vom vorbi despre ultima variantă.
Nu trebuie să vă analizați silueta imediat după naștere. Deoarece, după ziua „X”, uterul se contractă, dar nu își revine la dimensiunile normale. Acesta revine la volumul și dimensiunile inițiale abia după 5-6 săptămâni. Procesul nu trebuie grăbit, ci trebuie să decurgă natural, dacă vreți să fiți nu doar frumoasă, dar și sănătoasă. Și nu mă îndoiesc de acest lucru. Alăptați copilul atunci când vrea (fără a respecta un regim în prima perioadă) și odihniți-vă suficient, dormind pe burtă. Aceste acțiuni ajută la micșorarea uterului.
Iată câteva exerciții. Unele tinere încep să facă abdomene chiar din primele zile, ceea ce este incorect și periculos. În timpul sarcinii mușchii drepți ai abdomenului se extind și își revin după 2-3 luni. În acest timp nu se recomandă să faceți abdomene, pentru că puteți împiedica procesul de recuperare pentru totdeauna. E nevoie să începeți cu alt tip de exerciții, care vă vor micșora burtica și vă vor subția talia.
Ce și când trebuie să faceți?
1) Puteți începe antrenamentele după ce încetează eliminările postnatale și, desigur, după consultarea cu un medic specialist.
2) Începem cu exercițiile care fortifică mușchii pelvieni, precum și cu împachetările. În internet găsiți foarte multă informație pe această temă (dacă vă interesează, voi selecta informație, scrieți în comentarii).
3) Abdomenul plat se poate obține doar după ce se vor tonifia mușchii abdominali și între ei vor rămâne o distanță de 1-2 degete (se poate ușor de verificat: culcați-vă pe spate, puneți mâinile pe burtă, plasați degetele mai sus și mai jos de buric –această linie e palpabilă când faceți efort, când vă răsuciți).
4) Încă un moment important. Nu începeți antrenamentele cu exerciții de răsucire, ci cu cele de tip „scânduri” și complicați-le treptat. Răsucirile pot fi introduse când rezistați să faceți abdomene de tip „scânduri” timp de 2-3 minute.
Respectați aceste reguli simple și burtica își va reveni repede la normal. Apropo, dacă ați avut un abdomen plat înainte de naștere, acesta își va reveni mai repede. Antrenamentele, în general, trebuie să devină un obicei, ca și spălatul pe dinți, și atunci veți fi fericite!