Niciodată alimentația nu a fost mai importantă decât în copilărie, susține nutriționista Mihaela Bilic. Alimentația are un rol fundamental în creșterea și dezvoltarea copilului și pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu mâncarea. Care sunt regulile ce trebuie respectate, află în continuare.
Copii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați în 3 mese principale si 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate în calorii (brânzeturi, mezeluri, dulciuri) și va evita legumele. Este normal, creștem din grăsime și zahăr nu din apă și fibre.
”Până la vârsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil și incomplet dezvoltat, evitați cerealele integrale si fibrele în exces. Dați copiilor pâine albă si legume prelucrate termic, ca să limitați aportul de fibre insolubile si riscul de intoleranțe digestive.”, subliniază nutriționista.
Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de minimum două ori pe săptămână. Copiii trebuie să bea lapte integral, grăsimea din lapte, unt si brânzeturi asigură aportul de acizi grași si vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursă de calciu și vitamina D pentru un copil.
Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumătate de pahar pe zi
Sucul de fructe consumat în exces predispune la obezitate infantilă si atacă smalțul dinților, mai subliniază nutriționista Mihaela Bilic. Băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate. Zahărul si mierea sunt produse fără valoare nutritivă, predispun la îngrășare și dezvoltă preferința pentru gustul dulce. Apelati la fructe, plăcinte, înghețată si deserturi pe bază de lapte, sunt cele mai sănătoase deserturi.
La copii creșterea în greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar în înalțime câștigă 6-8 cm/an. Pentru a sustine aceast ritm, alimentatia trebuie să fie variată, cu produse hrănitoare, care să acopere nevoile organismului: ouă, carne și pește, făinoase, leguminoase și produse lactate. Se acordă atenție și diversificării gustului, copiii trebuie să se obișnuiască cu o paletă largă de arome si consistențe alimentare.
Copiii nu pot si nu trebuie forțați să mănânce
Până la 5 ani portia corectă pentru un copil este jumătate din portia unui adult. După această vârstă porția va creste la 2/3 din portia adultilor. Copiii nu pot si nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați să asculte semnalele transmise de propriul corp. Mâncarea nu trebuie transformată în recompensă, pedeapsă sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții si supărării.
”Copiii NU au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce. Copiii sunt oglinda părinților și vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd în casă. Vă doriți copii bine crescuți? Atunci întreaga familie trebuie să aibă un stil de viață sănătos. Evitați produsele ambalate și ultra procesate, respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună - educația alimentară se face în copilărie!”, susține medicul nutritionist Mihaela Bilic.