mamaplus

Un gastroenterolog a enumerat alimentele benefice pentru sănătatea florei intestinale

-
//
18.03.2022

Când vorbim despre floră, corect ar fi să ne referim la microbiotă. În accepțiunea tradițională, flora se referă la bacteriile care sunt în intestine, susține medicul gastroenterolog Bogdan Mateescu.  În afară de bacterii, în intestin mai există şi ciuperci şi virusuri. Există şi alte forme microscopice de viața care sunt denumite mai corect microbiotă.

"Microorganismele din intestin au şi ele nevoie să mănânce. Mâncarea vine în mare parte din ceea ce le dăm noi de mâncare. Prin urmare, dezvoltarea lor este influențată de ceea ce mâncăm. Dieta pe care o avem noi influențează dezvoltarea anumitor specii din microbiotă şi o împiedică pe cea a altor specii.”, susține dr. Bogdan Andreescu.

Dieta influențează sănătatea microbiotei

Sunt foarte puține informații cunoscute despre microbiotă. Cunoaştem câteva grupuri mari, precum lactobacili, bifidobacterii. Sunt extracte care conțin anumite specii bacteriene, care ar fi recomandate pentru anumite proprietăți benefice pe care le au. 

”Le putem lua şi pe cale naturală. Regele François I suferea de diaree şi acesta s-a tratat cu iaurt turcesc. Era un iaurt care conținea anumite specii bacteriene. Există, cu siguranță, foarte multe specii de bacterii care se bucură dacă le dăm zahăr. După cum sunt şi alte specii care sunt neutre la acțiunea zaharurilor sau probabil că sunt specii bacteriene care la o anumită concentrație de zahăr cresc mai greu.”, a mai adăugat medicul.

Noi nu avem în intestin doar microbi buni, ci şi microbi răi, spune specialistul. Important este să avem speciile bune care să ne ajută să ne ținem în control speciile rele. 

Alimentele care au grijă de flora intestinală:

Începem, așadar, prin a le împărți în două categorii, prebiotice și probiotice.

Prebioticele sunt forme complexe de zaharuri sau de amidon nedigerabil care hrănesc și oferă condiții propice pentru dezvoltarea bacteriilor bune. Iar în această categorie intră:

1. Ceapa
2. Usturoiul
3. Prazul
4. Fasolea
5. Anghinarea
6. Cerealele integrale
7. Sparanghelul

Probioticele sunt bacterii favorabile florei intestinale. Găsim probiotice în:

8. Iaurt (de preferat nepasteurizat, proaspăt)
9. Produsele de soia fermentate
10. Kefir
11. Borș/Zeamă de varză murată (atenție însă la conținutul în sare)