mamaplus

Sucul de portocale îngrașă și nu trebuie consumat la micul dejun

-
//
15.11.2021

Sucul de portocale este una dintre băuturile din fructe cel mai des consumate atât de către copii cât și de adulți. Ne place să-l savuram începând încă de dimineață la micul dejun până seara. Cu toate astea, consumul excesiv poate cauza probleme serioase de sănătate.

Multe persoane aleg să își înceapă ziua cu un suc natural de portocale, iar oamenii de știință atrag atenția că acest obicei poate provoca probleme serioase de sănătate. Sucul de portocale este bogat în vitamine și este foarte sănătos, dar nu este recomandat dimineața. Consumat pe stomacul gol, acesta poate afecta digestia și poate distruge bacteriile folositoare de la nivelul stomacului.

Sucul de portocale conține o cantitate mare de fructoză, iar organismul nu este capabil să proceseze această cantitate la prima oră a dimineții, lucru care face ca fructoza să ajungă direct în intestinul gros. 

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, deși sucurile de fructe nu sunt la fel de dăunătoare ca băuturile zaharoase, cu siguranță nu sunt la fel de sănătoase ca fructele întregi și există efecte secundare negative ale consumului acestora. În același timp, datorită concentrației sale de micronutrienți benefici, există de fapt unele beneficii.

Este posibil să luați în greutate

La fel ca majoritatea alimentelor și băuturilor, sucul de portocale conține calorii – aproape toate provenind din zahăr. Fără niciun nutrient sățios, care încetinește digestia, cum ar fi fibrele, grăsimile sănătoase sau proteinele, sucul de portocale poate provoca un vârf și o prăbușire a zahărului din sânge, ceea ce poate cauza creșterea în greutate în același mod în care o face sifonul, potrivit unui studiu JAMA. Acest lucru este deosebit de îngrijorător în special dacă beți în mod regulat suc de portocale ca atare.

Este posibil să vă creșteți riscul de diabet de tip 2

Rezultatele unui studiu realizat în 2013 în cadrul BMJ pe o perioadă de 24 de ani, la care au participat peste 180.000 de persoane, au arătat că consumul unei porții de suc de fructe în fiecare zi a fost asociat cu un risc cu până la 21% mai mare de a dezvolta diabet, în timp ce un consum mai mare de fructe integrale a fost asociat în mod semnificativ cu un risc cu 23% mai mic de diabet de tip 2.

Autorul principal, Dr. Qi Sun, profesor asistent în cadrul Departamentului de Nutriție de la Harvard School of Public Health, a explicat raționamentul: „Procedeele de preparare a sucurilor duc la un conținut mai scăzut de fitochimicale benefice și fibre alimentare. În plus, lichidele din sucuri sunt absorbite mai rapid și duc la schimbări mai dramatice după consum în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge și de insulină decât fructele întregi solide”, potrivit eatthis.com

Cauzează probleme dentare

Dinții sunt cele mai dure formațiuni ale organismului, sunt acoperiți de smalț care are în compoziția sa substanțe minerale, apa și substanțe organice. Sucul de portocale are un conținut ridicat de acizi și zahăr care reacționează cu calciul din smalțul dinților, provocând deteriorarea acestora.

Crește riscul de osteoporoză

Vitamina C este necesară pentru metabolismul calciului în organism, pentru a avea oase mai puternice. Excesul de vitamina C duce la o concentrație mare de calciu care produce demineralizarea osului, crescând riscul de osteoporoză.