mamaplus

Prune sau struguri? Dr. Mihaela Bilic dă verdictul toamnei

-
//
12.09.2022

Nutriționistul Mihaela Bilic a pus în balanță două dintre cele mai îndrăgite fructe ale toamnei: prunele și strugurii, subliniind atât beneficiile pe care le au acestea, cât și aspectele cărora trebuie acordăm atenție atunci când alegem între cele două fructe, mai ales că ambele ne pot veni și cu o creștere în greutate.

Prune sau struguri?

”Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare.

În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climaterice, care se coc și după ce au fost culese… și cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.

În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon).

Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară.

Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20 g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi. Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular.

De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție.

Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.

Trebuie consumat cu măsură

”Însă ca orice desert, se mănâncă cu măsură. P.S. Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru… asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”, a concluzionat nutriționistul.

Ce conțin prunele

Prunele sunt relativ sărace în calorii, dar conțin o cantitate destul de mare de vitamine și minerale importante. O prună conține următoarele substanțe nutritive:

- Calorii - 30;
- Carbohidrați - 8 grame;
- Fibre - 1 g;
- Zaharuri - 7 g;
- Vitamina A - 5% din doza zilnică recomandată (DZR);
- Vitamina C - 10% DZR;
- Vitamina K - 5% DZR;
- Potasiu - 3% DZR;
- Cupru - 2% DZR;
- Mangan - 2% DZR.

În plus, o prună furnizează o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu.

Ce conțin strugurii

O porție de 100 de grame de struguri conține:

- Calorii - 69;
- Carbohidrați - 18 grame;
- Proteine - 0,72 g;
- Fibre - 0,9 g;
- Folați - 0,5% din doza zilnică recomandată (DZR);
- Niacină - 1% DZR;
- Complex de vitamina B - 6% DZR;
- Vitamina A - 3% DZR;
- Vitamina C - 18% DZR;
- Vitamina E - 1% DZR;
- Vitamina K - 12% DZR;
- Sodiu - 1 mg;
- Potasiu - 4% DZR;
- Cupru - 14% DZR;
- Fier - 4,5% DZR;
- Magneziu - 2% DZR;
- Mangan - 3% DZR;
- Zinc - 0,5% DZR.