mamaplus

Principalele alimente care duc la apariția balonării și cu ce poți să le înlocuiești

-
//
10.12.2020

Balonarea este neplăcută. Deși afectează între 16 și 30% dintre oameni și poate apărea ca un simptom al unei boli, de cele mai multe ori este cauzată de consumul unor alimente. Mai jos sunt principalele alimente care duc la apariția balonării și câteva sugestii de înlocuitori.

Fasole

Fasolea este una dintre cele mai sănătoase legume. Conține cantități importante de proteine vegetale, carbohidrați buni, fibre, vitamine și minerale și are puține calorii. Cu toate acestea, majoritatea tipurilor de fasole conțin zaharuri din familia alfa-galactozidelor, o serie de substanțe cu lanț scurt de carbohidrați care nu este digerat și ajunge să fermenteze în prezența bacteriilor intestinale din colon. Drept urmare apare balonarea și gazele intestinale. Pentru a combate acest efect poți schimba apa de la fasole atunci când o pui la muiat.

Mai mult, poți consuma alternative precum orez, carne slabă sau quinoa.

Linte

Rude apropiate cu fasolea, lintea conține, la rândul său, fibre, proteine, carbohidrați benefici și minerale (în special, fier, cupru și mangan). Conținutul bogat de fibre poate crește riscul de balonare în cazul persoanelor sensibile. Acest lucru poate apărea chiar și în cazul celor care consumă cantități mici de fibre. Similar fasolei, lintea conține zaharuri care favorizează apariția balonării și a gazelor intestinale. 

Alternativ, poți consuma linte deschisă la culoarea (are mai puține fibre) sau orez.

Grâu

Grâul a devenit destul de controversat în ultimii ani datorită conținutului de gluten (cercetătorii cred că între 0,6 și 6% din populația lumii are intoleranță la gluten). În ciuda aceste controverse grâul continuă să fie folosit pe scară largă în producția de pâine, paste, pizza dar și în prăjituri, biscuiți și alte dulciuri din comerț. Pe lângă glutenul conținut, grâul este cunoscut și pentru problemele digestive pe care le cauzează unor persoane, în special balonare și gaze intestinale.

În locul grâului poți consuma ovăz, quinoa sau hrișcă și poți folosi făină de migdale sau cocos.

Legume crucifere

Pe lista legumelor crucifere intră varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles și varza kale. Acestea conțin fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu. Cu toate acestea, au și carbohidrați care provoacă balonare. Poți evita această neplăcere prin gătirea acestor alimente.

Le poți înlocui cu spanac, castraveți, salată verde, cartofi dulci sau dovlecei.

Ceapă

Ceapa este cunoscută pentru gustul său puternic. Consumată ca atare sau sub formă de salate sau diverse rețete, ceapa oferă un gust inconfundabil oricărui preparat. Consumată în cantități mici oferă numai beneficii, însă conține cantități importante de fibre care pot cauza balonare.

Poți înlocui ceapa cu ierburi aromate sau diverse condimente care oferă savoare rețetelor.

Orz

Orzul este una dintre cele mai populare cereale. Conține fibre, vitamine și minerale (în special, mangan, seleniu și molibden). Datorită conținutului mare de fibre, orzul integral poate duce la balonare în cazul celor care nu consumă multe fibre. De asemenea, are gluten care poate provoca probleme digestive în cazul celor cu intoleranță.

Consumă, în loc, orz rafinat, ovăz, orez brun, hrișcă sau quinoa.

Secară

Secara este o cereală înrudită cu grâul. Ca acesta, conține fibre, vitamine (complexul de B-uri, vitamina A, vitamina K, vitamina E) și minerale (mangan, fosfor, cupru). Similar grâului și pe fondul conținutului de fibre secara poate provoca balonare și conține gluten care vine la pachet cu propriile probleme digestive pentru persoanele cu intoleranță.

Poți înlocui secara cu ovăz, orez brun, hrișcă și quinoa.

Lactate

Lactatele conțin numeroase substanțe nutritive inclusiv calciu și proteine. Pe lista lactatelor există o mare varietate de produse de la brânză și smântână la iaurt, lapte și unt. În ciuda acestei diversități, 75% din populația lumii nu poate digera lactoza, principalul zahar din lapte. Dacă ai intoleranță la lactoză consumul de lactate poate duce la balonare, gaze intestinale, crampe și diaree.

În ciuda acestor posibile simptome, cercetătorii spun că persoanele cu intoleranță pot consuma cantități mici de lactate în special unt, smântână și lactatele fermentate (de exemplu, brânza). De asemenea, o altă alternativă este dată de laptele vegetal (de migdale, caju, nuci etc) sau de produsele din soia.

Mere

Merele sunt printre cele mai populare fructe din lume. Conțin cantități mari de fibre, vitamina C și antioxidanți. Cu toate acestea, merele sunt și ele pe lista alimentelor care duc la balonare. Acest lucru apare fructozei și a fibrelor. Ambele sunt fermentate la nivelul intestinului gros și duc la balonare și gaze intestinale. Uneori pregătirea termică a merelor (consumarea lor în prăjituri sau compot) poate reduce din aceste probleme.

Ca o alternativă la mere, poți consuma banane, afine, grepfrut, mandarine, căpșuni sau portocale.

Balonarea afectează pe mulți dintre noi. Adoptând o dietă echilibrată, evitând unele alimente sau consumându-le cu moderație și introducând noi alimente, acestea sunt cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a evita balonarea.