Consumul frecvent de alimente iuți, cum este ardeiul iute, este asociat cu o reducere semnificativă a mortalității din cauze diverse, inclusiv afecțiuni cardiovasculare și cauze asociate cancerului, potrivit unei cercetări recente bazate pe studii anterioare.
"Ardeiul iute este recunoscut pentru efectele antiinflamatorii, antioxidante, de reglare a glucozei din sânge și de prevenire a cancerului, grație capsaicinei, care dă ardeiului iute gustul picant, mai mult sau mai puţin intens", a explicat Dr. Bo Xu, de la Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Toracic Institute.
Cu toate acestea, impactul ardeiului iute asupra mortalității din cauze diverse, printre care şi cea cauzată de afecțiuni cardiovasculare sau cancer.
Într-o analiză recentă, cercetătorii au luat în calcul 4.729 de studii din cinci dintre cele mai ample baze de date pe teme de sănătate la nivel global și au selectat dintre acestea patru studii extinse cu privire la rezultatele legate de consumul de ardei iute. Informațiile despre sănătatea și dieta a peste 570.000 de indivizi din Statele Unite, China, Italia şi Iran au fost folosite pentru a compara rezultatele obținute în cazul celor care consumă frecvent ardei iute cu rezultatele obținute în cazul subiecților care consumă rar sau deloc ardei iute.
Comparativ cu subiecții care nu consumă ardei iute, cercetătorii au descoperit că indivizii care consumă ardei iute prezintă o reducere cu 25% a mortalității din cauze cardiovasculare, o reducere cu 23% a mortalității cauzate de cancer şi o reducere cu 25% a mortalității din alte cauze.
Mecanismele care pot explica aceste rezultate sunt, însă, necunoscute la ora actuală. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma concluziile acestui studiu, prezentate la American Heart Association's Scientific Sessions 2020.