mamaplus

Păcat nevinovat: Când este cel mai bun moment al zilei să mănânci ciocolată?

0
//
04.01.2021

Chiar dacă nu e o prietenă bună pentru silueta ta, ciocolata face bine la suflet și la starea generală de spirit. Dacă ai prioritățile setate pe partea cu dispoziția, atunci să știi că ciocolata trebuie consumată într-o anumită perioadă a zilei pentru un efect pe măsură.

Concluziile ştiințifice publicate de-a lungul timpului au scos la iveală că persoanele care mănâncă ciocolată neagră cel puțin o dată pe săptămână tind să aibă rezultate mai bune cu prilejul unor teste mentale şi de memorie. Flavanoizii – antioxidanți puternici – din cacao stimulează fluxul de sânge către creier şi îmbunătățesc activitatea în zonele creierului responsabile cu învățarea şi cu memoria. Ca beneficiile să fie mai intense, este indicat să mănânci ciocoată în prima parte a zilei, înainte de şedințe importante, de examene sau când ştii că urmează să ai o zi provocatoare. Ce se întâmplă, de fapt, în corp, dacă mănânci ciocolată de dimineață?

Taie pofta de mâncare şi de dulce

Consumul de ciocolată pare a fi ultima modalitate la care ai apela când vrei să slăbeşti, însă nu este aşa. Câteva pătrățele savurate de dimineață te pot ajuta să scapi de obiceiurile alimentare proaste, ținând în frâu poftele pentru restul zilei. De asemenea, te ajută să îți reglezi apetitul şi scade riscul de a mânca în exces. Cercetările au arătat că un mic dejun bogat în calorii, la care adaugi şi ciocolată favorizează un consum mai redus de calorii pe tot parcursul zilei.

Îți face ziua mai bună

Poate fi dificil să te trezeşti dimineața şi să te apuci de treabă când nu ai o dispoziție de invidiat. Dacă mănânci două-trei pătrățele de ciocolată, lucrurile se vor schimba radical în bine, iar sentimentele pozitive apar cu fiecare înghițitură dulce. Explicația? Consumul de ciocolată stimulează producția de endorfine şi interacționează cu celelalte substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine: serotonina şi dopamina. Ciocolata a dovedit că este eficientă şi în lupta cu depresia.

Îți dă energie la lucru

La fel ca boabele de cafea şi ceaiul, cacaua conține cofeină. Cantitatea poate varia, dar, de regulă, ciocolata mai închisă la culoare are mai multă cofeină – ciocolata albă nu conține cofeină. Şi, precum alte alimente cu cofeină, ciocolata ridică nivelul de alertă şi te stimulează să prinzi viteză în tot ceea ce faci. O altă substanță chimică din cacao este teobromina, care conferă ciocolatei gustul unic, uşor amar, responsabil pentru creşterea nivelului de energie, adică exact ceea ce ai nevoie dimineața.

Fortifică sistemul imunitar

Poate cel mai important beneficiu pe care îl oferă cocolata este dat de cantitatea valoroasă de substanțe nutritive. O tabletă de ciocolată neagră conține 70% antioxidanți, chiar mai mulți decât ceaiul verde, plus calciu, cupru, potasiu şi magneziu. Antioxidanții previn daunele la nivel celular provocate de factorii externi: fumul de țigară, poluarea, alcoolul.