mamaplus

Nu recongela niciodată carnea dezghețată. Îți poate pune în pericol sănătatea

-
//
17.03.2022

De multe ori, pe ambalajele de la produsele din carne congelată găsim recomandarea de a nu recongela produsul. Asta înseamnă că, odată decongelată, carnea nu trebuie recongelată sub nicio formă, ci este mai bine să o preparăm termic şi, dacă nu o consumăm în acel moment, să o depozităm în frigider în vederea unui consum ulterior în cel mai scurt timp posibil.

Recongelarea cărnii nu este recomandată din două motive: 

Ne poate pune sănătatea în pericol

Prin congelarea cărnii, bacteriile de pe ea nu mor, ci doar intră într-o stare de "stand by" care nu le mai permite să se înmulțească sau să altereze carnea. Prin dezghețare, bacteriile se reactivează şi încep din nou să se multiplice. Dacă dezghețarea are loc la temperatura camerei, bacteriile se vor înmulți mai repede. De aceea se recomandă ca dezghețarea să fie făcută în frigider sau măcar într-un spațiu răcoros cum ar fi pivnița. 

Cu fiecare decongelare, calitatea igienică a produsului scade şi apare, astfel, riscul unei contaminări cu bacterii ca Salmonella, Stafilococul auriu şi Clostridium botulinum. Toate ne pot pune sănătatea în pericol. Dacă recongelăm carnea, numărul mare de bacterii de pe suprafața ei, considerabil mai mare decât la prima congelare, va spori la următoarea dezghețare. 

Calitatea scade cu fiecare recongelare

În timpul procesului de congelare, dacă se formează cristale mari de gheață, acestea distrug pereții fibrelor musculare. Astfel, la decongelare se pierde şi apa din carne. Totodată, sunt eliberate şi săruri care fac fibrele musculare să se scurteze şi să devină mai ațoase. Astfel, în urma procesului de recongelare, carnea va deveni mai rigidă, pentru că se va deshidrata, dar şi mai lipsită de gust.

În plus, printr-o mai mare pierdere de apă se va pierde şi din calitatea nutrițională a cărnii. Toate acestea sunt valabile şi pentru peşte dar şi pentru legumele congelate. Ca să-ți fie uşor şi să nu fii nevoit să recongelezi sau să faci risipă, porționează şi fă pachețele cu necesarul pentru un gătit pe care le bagi în congelator, iar când găteşti, scoți doar cât ai nevoie!