Este important să consumi alimente bogate în iod, deoarece lipsa de iod este una dintre principalele cauze ale apariției tulburărilor legate de tiroidă. Consumul de iod este important pentru organism, în special pentru sugari si pentru femeile gravide. Iodul este un oligoelement prezent în cantități infime în corpul uman - 15-20 miligrame, dintre care 70-80% se găsesc la nivelul glandei tiroide.
Cea mai importantă tulburare ce apare în organism atunci când avem prea puțin iod este hipotiroidismul:
- oboseală extremă
- încetinirea proceselor mentale
- depresie uşoară
- creştere în greutate
- apariția aşa-numitei guşe
- scăderea temperaturii corpului şi senzația de frig
Cum se ia iodul?
O persoană adultă trebuie să consume zilnic în jur de 150 mcg (micrograme) de iod, necesarul crescând la femeile însărcinate şi la cele care alăptează (250-300 mcg).
Se recomandă iodul natural, prezent în legume, fructe şi alge. Iodul conține aşa-numiții co-factori, mai exact, substanțe organice care ajută la asimilarea sa şi la îndeplinirea rolului său în procesele imunitare, hormonale, nervoase şi nu numai.
Cele mai bune surse de iod natural:
- Produsele lactate – laptele proaspăt, iaurtul natural
- Ceapa şi usturoiul verde
- Fasolea boabe, fasolea verde
- Ouăle fierte
- Sarea naturală de Himalaya
- Tonul
- Cartofii copți
- Dintre fructe – bananele, căpşunile, prunele (în special cele uscate), merişorul
Alimentele verzi şi proaspete nu conțin iod în cantități foarte mari, el este perfect asimilabil şi însoțit de nutrienți ce ȋi amplifică acțiunea detoxifiantă şi reglatoare hormonală.