mamaplus

Laptele de cartof, din ce în ce mai popular în rândul persoanelor cu intoleranță la lactoză

-
//
03.03.2022

Despre laptele de migdale, cocos, soia, caju sau orez am auzit cu toții, le vedem zilnic pe rafturile magazinelor, însă cea mai nouă variantă de lapte vegetal este... laptele de cartof, o opțiune potrivită pentru cei vegani şi pentru cei care au intoleranță la lactoză.

În permanență, comercianții ne propun diferite tipuri de lapte, care de care mai aromatizat, mai vanilat şi mai plăcut la gust. Fiecare promite să fie cel mai sănătos, cel mai cremos şi cel mai gustos. O noutate pe piața lactatelor vegetale este laptele de cartof, o băutură care se află în plină ascensiune şi este puternic mediatizată în online, urmând să devină la fel de populară ca şi laptele de soia sau de migdale.

Face spuma perfectă pentru cafea

Creat de profeoara Eva Tornberg de la Universitatea Lund, laptele de cartof este descris drept „delicios de cremos‟, „face spuma perfectă pentru cafea‟ şi „funcționează la fel ca orice alt lapte‟. Dar ce este, mai exact, laptele de cartof? În momentul de față, produsul se comercializează în magazinele din Marea Britanie, însă potrivit „The Green Creator‟ această băutură poate fi făcută şi în casă. Ai nevoie de cartofi albi dar poți folosi şi cartofi dulci, în funcție de preferințe. Dacă foloseşti cartofi roşii, băutura rezultată nu va face spumă.

Cum se prepară în casă

Se fierb bine cartofii, apoi îi adăugăm în blender cu puțină apă caldă. Punem şi sare, îndulcitori precum mere, sirop de arțar sau vanilie şi, pentru un plus de savoare dar şi de vitamine, câteva linguri de lapte de migdale. Odată ce am amestecat toate ingredientele, este important să filtrăm băutura pentru a crea acea textură cremoasă care-l face deosebit. Ne putem folosi de o sită foarte fină sau de pânză de bumbac, ca pentru brânză.

Ce spun specialiştii

"Este important să obții vitamine din alte alimente sau suplimente, deoarece din astfel de băuturi calciul şi vitamina D pot fi mai greu de obținut‟, spune dieteticianul Catherine Perez, pentru „Prevention‟. Laptele de cartof este recomandat pentru persoanele care au intoleranță la lactoză.

De asemenea, poate fi o opțiune bună şi pentru diabetici sau pentru cei care țin regim, pentru că nu conține zahăr şi are foarte puține grăsimi saturate. Nu în ultimul rând, laptele de cartof este benefic şi pentru mediul înconjurător. Asta pentru că fermele în care se cresc cartofii emit mai puțin dioxid de carbon decât fermele cu vaci. Poate fi consumat ca oricare alt tip de lapte vegetal, rece sau cald. Îl poți adăuga în cereale de dimineață, în cafea sau în smoothie.