mamaplus

Experții ANSA atenționează asupra calității alimentelor pentru mesele sărbătorilor de iarnă

-
//
22.12.2020

Înainte de sărbătorile de iarnă, în care sunt nelipsite mesele festive, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine pentru consumatori cu mai multe sfaturi utile pentru a evita situațiile neplăcute şi problemele de sănătate.

Astfel, ANSA recomandă ca produsele alimentare să fie cumpărate numai din locuri special amenajate şi autorizate - magazine, depozite angro, piețe agroalimentare, care asigură condițiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Potrivit specialiștilor Agenției, carnea în stare proaspătă trebuie procurată numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Produsul de calitate trebuie să fie elastic, de o culoare de la roz-pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare.

„Atrageți atenția la prezența ștampilei de control sanitar-veterinar”, indică ANSA.

De asemenea, la procurarea peștelui în stare proaspătă, este nevoie de verificat ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.

Alt produs important care trebuie controlat bine înainte de a fi cumpărat sunt ouăle. La procurarea acestora trebuie verificat aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, obligatoriu trebuie să fie prezentă marcarea individuală pe ou. Data indicată pe ou este data ouatului, data-limită de consum nu poate depăși 28 de zile de la ouat.

Experții ANSA atenționează şi asupra calității ciocolatei şi băuturilor alcoolice. Bunăoară, „ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, culoare și gust specific, iar drajeurile au suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă”. Respectiv, la procurarea vinului sau altor băuturi spirtoase „consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie”.

„La procurarea tuturor produselor alimentare, citiți cu atenție informația de pe eticheta produsului, data fabricării, termenele de valabilitate, verificați ingredientele utilizate, condițiile de păstrare”, atenționează experții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

La rândul lor, medicii avertizează că „pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, să nu fie procurate alimente după data-limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, iar alimentele trebuie depozitate şi păstrate conform instrucțiunilor producătorului, ținându-se cont de regulile privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor”.