Dieta ideală pentru sănătatea oamenilor și a planetei a fost prezentată, miercuri, de o echipă de cercetători. „Dieta planetară” se bazează pe reducerea la jumătate a consumului de zahăr și carne roșie și dublarea consumului de fructe, legume și oleaginoase. Dacă oamenii s-ar conforma acestui regim alimentar, peste 11 milioane de decese premature ar putea fi evitate în fiecare an, la fel şi emisiile de gaze cu efect de seră şi ar putea fi conservate mai multe regiuni de uscat, apă şi biodiversitate, susţin cercetătorii.
Autorii studiului publicat în revista medicală The Lancet avertizează că este nevoie de o schimbare globală privind dieta și producția de alimente deoarece 3 miliarde de oameni din întreaga lume sunt hrăniți necorespunzător. Potrivit BBC, producția de alimente e răspunzătoare pentru schimbările climatice dar şi de poluare.
Una dintre cele mai mari provocări mondiale o reprezintă hrănirea populației globale în plină expansiune. Până în 2050, vor exista aproximativ 10 miliarde de oameni și hrănirea lor sub forma unei diete sănătoase şi sustenabile va fi imposibilă fără transformarea obiceiurilor alimentare, îmbunătăţirea producţiei de alimente şi reducerea risipei alimentare.
37 de specialişti din 16 ţări s-au întâlnit pentru a rezolva această problemă, iar dieta propusă de ei este rezultatul unei munci de cercetare care a durat trei ani.
Cum arată dieta?
- Nuci – 50g pe zi;
- Fasole, năut, linte și alte legume – 75g pe zi;
- Pește – 28g pe zi;
- Ouă – 13g pe zi (adică unul și un pic pe săptămână);
- Carne – 14g de carne roșie și 29 g carne de pui, pe zi;
- Carbohidrați – cereale integrale, cum ar fi pâine și orez, 232 g pe zi și 50g pe zi de legume cu amidon (de exemplu, cartofi);
- Lapte – 250g – echivalentul unui pahar de lapte;
- Legume – (300g) și fructe (200g).
Dieta permite consumul a 31 g de zahăr și aproximativ 50 g de ulei de măsline.
Funcționează dieta sau e pură fantezie?
Acest plan necesită modificări în dietă în aproape fiecare colț de lume. Europa și America de Nord trebuie să reducă masiv consumul de carne roșie, Asia de Est trebuie să reducă mult consumul de pește, iar Africa pe cel al legumelor cu amidon.
„Omenirea nu a încercat niciodată să schimbe alimentația la această scară și cu această viteză. Fie că este o fantezie sau nu … e timpul să visăm la o lume bună.”, spune Line Gordon, directorul Centrului de Reziliență al Universității din Stockholm.
Taxa pe carnea roșie ar putea fi una din numeroase opțiuni pe care cercetătorii spun că ar putea fi necesare pentru a ne convinge să ne schimbăm alimentația.
Cu ocazia prezentării dietei în cadrul unei conferinţe de presă, cercetătorii au recunoscut că adoptarea acestei diete pe plan global este o speranţă ambiţioasă, cu atât mai mult cu cât există o mare inegalitate în ceea ce priveşte accesul la hrană.
„Peste 800 de milioane de oameni nu au hrană suficientă, în timp ce mult mai mulţi consumă o alimentaţie nesănătoasă, care contribuie la deces prematur şi boli.”, a spus Walter Willett de la Universitatea Harvard din SUA.