mamaplus

De la ce vârstă este permis consumul de cafea?

-
//
19.10.2020

Până nu demult se credea că consumul de cafea poate încetini sau chiar stopa creșterea copiilor sau a adolescenților pentru o perioadă, dar numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au infirmat această ipoteză. Un adevăr există, totuși, în acest mit.

Această credință se leagă de alte studii, mai vechi, care legau consumul mare de cofeină de reducerea masei osoase. S-a descoperit însă că această scădere este nesemnificativă și se poate combate prin suplimentarea de calciu.

Revenind la vârsta sigură pentru consumul de cafea, oamenii de știință au stabilit că de la 12 ani copiii pot primi în dietă și cofeină. Asta nu înseamnă să bea cafea în fiecare dimineață, ci doar că mai poate gusta un pic dintr-un iced coffee, dintr-un tiramisu sau altă prăjitură cu cafea.

Pericolul consumului de cafea printre copiii de vârsta școlară

Două studii realizate aproape simultan în Canada şi respectiv SUA ar trebui să le dea de gândit multor părinţi. 8 şcolari din 10 obişnuiesc să bea de cel puţin 5-6 ori pe săptămână cafea sau sucuri energizante.

Experţii americani de la Mayo Clinic, Michigan, susţin că un copil de până la 14-16 ani nu trebuie să se atingă deloc de cafea pentru că îi afectează funcţiile cognitive, fixarea calciului în oase, în produce dezechilibre metabolice şi îi scade puterea de concentrare.

Totodată, femeile însărcinate nu au voie mai mult de 200 mg de cofeină pe zi şi media unui adult sănătos este de 400 mg pe zi (n.r. adică patru căni normale). Între 14 şi 18 ani tinerii au voie să consume până la 100 mg pe zi.

Tot cercetătorii canadieni au descoperit efectele nocive ale cafelei, care este cea mai consumată substanţă psihoactivă din lume, la copiii de sub 12 ani. Aceştia deveneau insomniaci, aveau probleme de concentrare, îşi pierdeau pofta de mâncare şi erau agitaţi.