mamaplus

De ce copiii refuză să mănânce broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles?

-
//
01.11.2021

Atât copiii cât și maturii (o bună parte dintre ei) detestă broccoli, conopida și varza de Bruxelles. Cercetătorii s-au gândit să studieze mai mult acest subiect pentru a afla cauza exactă. Se pare că preferințele alimentare ale copiilor ar putea fi scrise în microbiom.

Se știe deja că legumele crucifere, precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles, conțin un compus numit S-metil (cisteină sulfoxid) care produce mirosuri puternice, sulfuroase, atunci când este amestecat cu o enzimă din țesuturile plantelor sau cu aceeași enzimă produsă de bacteriile din microbiomul persoanei care le consumă.

Deși studiile au arătat că adulții au niveluri diferite ale acestei enzime în saliva lor, nu se știa dacă și copiii au niveluri diferite și dacă acest lucru le influențează gusturile alimentare. Așadar, o echipă de cercetare de la CSIRO, agenția națională de știință din Australia, a inițiat un studiu pentru a investiga diferențele în producția de sulf volatil în saliva copiilor și a adulților.

Detalii despre studiul științific

Studiul a inclus 98 de copii între 6 și 8 ani și părinți, cărora li s-a cerut să evalueze principalii compuși mirositori din conopidă și broccoli crud și gătit la aburi. Aceștia au identificat trisulfura de dimetil, care miroase a putrezit, sulfuros și putred, ca fiind cel mai neplăcut miros. Apoi, echipa de cercetători a amestecat mostre de salivă cu pulbere de conopidă crudă și a examinat compușii volatili produși în timp. Au descoperit diferențe mari în ceea ce privește producția volatilă de sulf între indivizi. Dar majoritatea copiilor aveau niveluri similare cu cele ale părinților lor, ceea ce indică faptul că au microbiomuri similare.

În mod interesant, oamenii de știință au descoperit că minorilor a căror salivă producea cantități mari de substanțe volatile sulfuroase refuzau mai degrabă să mănânce legumele în stare crudă, decât gătite. Acest lucru nu se aplică și în cazul adulților, despre care cercetătorii au spus că este posibil să fi învățat să tolereze aroma în timp. Așa s-ar putea explica de ce unor persoane (în special copiilor) le plac legumele precum broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles, iar altora nu.