De când stăm acasă, stilul nostru de viață a suferit modificări şi, ce-i drept, în această perioadă suntem mai sedentari şi tentați să mâncăm nesănătos şi să avem parte de foarte multe gustări. Dacă simțim nevoia „să ronțăim ceva”, nutriționistul italian Gianluca Mech dezvăluie ce este bine să mâncăm în această perioadă şi cu ce să înlocuim alimentele nesănătoase la care poftim.
Mâncați multe legume pentru un aport optim de fibre. Acestea sunt substanțe nedigerabile, capabile să stimuleze creşterea şi activitatea bacteriilor benefice prezente în flora noastră intestinală. Mai mult, fibrele dietetice au capacitatea de a se umfla în prezența apei, crescând astfel masa din intestin, cu efectul dublu de a reduce senzația de foame şi de a regla tranzitul intestinal.
Printre alimentele cu cel mai bogat conținut de fibre se numără:
- pere;
- căpşune;
- avocado;
- mere;
- zmeură;
- banane;
- morcovi;
- sfeclă;
- broccoli;
- linte;
- năut;
- quinoa;
- migdale;
- semințe de chia;
- cartofi dulci.
De asemenea, proteinele oferă senzația de sațietate, dar au şi o putere termogenă mai mare decât carbohidrații şi lipidele. Asta deoarece digestia lor necesită o cantitate mai mare de energie decât ceilalți doi macronutrienți. Dacă vorbim despre proteine, atunci acestea sunt alimentele pe care trebuie să le incluzi în dieta zilnică:
- ouă;
- migdale;
- piept de pui;
- brânză cottage;
- iaurt grecesc;
- lapte;
- broccoli;
- ton;
- carne macră;
- semințe de dovleac;
- creveți;
- alune crude.
Totodată, este important să mestecăm încet mâncarea, să savurăm fiecare înghițitură. Asta ne ajută să ne simțim sătui înainte de a mânca mai mult decât avem în realitate nevoie. Uneori, mesele zilnice pot fi înlocuite cu preparate cu conținut redus de calorii şi carbohidrați, realizate cu proteină şi fibre, cum ar fi preparatele din Dieta Tisanoreica. Acestea pot fi consumate în orice moment al zilei, ca masă principală sau ca gustare gustoasă şi sănătoasă. Ele ne oferă senzația de sațietate fără riscul kilogramelor în plus.