mamaplus

Cum să-l înveți pe micuțul tău să mănânce sănătos? Cinci sfaturi esențiale pentru părinți

-
//
14.12.2021

Alimentația sănătoasă se învață din familie, iar primul exemplu pe care îl vede copilul sunt părinții săi. Este o adevărată provocare să-l înveți pe copil să mănânce sănătos, dar ar trebui să conștientizezi faptul că este o decizie crucială pentru dezvoltarea corectă a copilului.

Copiii au nevoie de 5 substanțe nutritive esențiale: proteine, carbohidrați, săruri minerale, grăsimi și vitamine. Acestea se găsesc în alimentele naturale:

  • Proteine: se găsesc în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și laptele și în legume, cum ar fi lintea, fasolea și mazărea, printre altele.
     
  • Glucide: sunt principala sursă de energie pentru organism. Există forme simple care acționează imediat, precum zahărul, mierea, laptele și fructele și forme complexe, care furnizează energie pe termen lung, precum cerealele, cartofii și leguminoasele.
     
  • Săruri minerale: sodiul și potasiul sunt esențiale pentru sistemul nervos, inimă și mușchi. Calciul este prezent în produsele lactate, legume și leguminoase. Fosforul se găsește în produsele lactate, pește și nuci. Fluorul ajută la întărirea oaselor și a dinților. Fierul, care formează celulele roșii din sânge, se găsește în carne, ouă, leguminoase și legume.
     
  • Grăsimi: acești nutrienți energetici puternici sunt implicați în formarea sistemului nervos și a membranelor celulare ale creierului. Există grăsimi saturate, de origine animală și nesaturate, de origine vegetală.
     
  • Vitamine: reglează activitatea celulelor. Vitamina A este esențială pentru vedere, piele, circulație și creștere. Vitamina C îmbunătățește apărarea organismului. Vitaminele se găsesc în toate alimentele, fructele fiind forma preferată de copii.

5 sfaturi pentru a-l învăța pe copil să mănânce sănătos

Să cultivăm o grădină

Este o experiență plăcută să vezi procesul de germinare și creștere a unei plante. De fapt, este una dintre activitățile școlare de care toată lumea își amintește. Acest obicei ne va ajuta să punem pe masă alimente proaspete crescute chiar de noi.

Să alegem mâncarea organică

Grădinăritul oferă noțiuni de bază despre proveniența organică a alimentelor, ceea ce va contribui la întărirea alegerilor sănătoase. Puteți stabili un model de achiziționare a alimentelor din ce în ce mai puțin procesate. În mod similar, atunci când alegeți fructe sau legume, luați-le pe cele care sunt de sezon. Fructele simple reprezintă gustare excelentă.

Să pregătim mesele

A învăța copilul să mănânce sănătos necesită înțelegerea valorii timpului. Viteza încurajează prepararea și consumul de alimente procesate industrial sau ambalate. Nu avem întotdeauna timp, este adevărat, dar trebuie create condiții și momente pentru a transforma prepararea alimentelor în timp de învățare.

Să pregătim mese variate

Estetica preparatelor, prezentarea, culoarea și varietatea le fac apetisante și provocatoare. Pentru copii, farfuriile cu forme atractive sunt foarte interesante. Mirosurile și culorile se manifestă înainte de arome. Instruiți copiii în farmecele mâncării gourmet. Copiii nu trebuie să mănânce totul imediat, ci trebuie să savureze atent preparatele.

Să mâncăm în familie

În cele din urmă, a sta împreună la masă, a împărtăși și a savura bucatele, este o parte esențială a construirii obiceiurilor sănătoase. Capacitatea de a face acest lucru, în ciuda obligațiilor de muncă sau anumitor circumstanțe interne, este aproape un privilegiu. Dacă este posibil, acest lucru va contribui la fericire.