mamaplus

Cum să începi să te alimentezi corect în doar 6 pași? Recomandările nutriționistei Mihaela Bilic

-
//
27.10.2021

Ți-ai promis de mai multe ori că ”de luni” începi să mănânci mai sănătos și să ai grijă mai mare de silueta ta, însă nu știi cum să începi acest proces? Nutriționista Mihaela Bilic s-a gândit să facă un ghid util pentru persoane ca tine, iar recomandările ei sunt de-a dreptul prețioase. Soluția propusă de ea este să consumăm în continuare mâncarea cu care am fost obișnuiți, dar să reducem porția cu 30-50%. Ce înseamnă asta? Află în continuare.

Pasul 1

Eliminați toate ronțăielile dintre mese și limitați aportul alimentar la 3 mese principale/zi și maximum o gustare dulce. Maturitatea alimentară presupune o pauză digestivă completă de 4-6 ore între mese. Cu cât mâncăm mai des cu atât ne va fi mai foame, iar aportul caloric la finalul zilei va fi considerabil.

Pasul 2

Limitați consumul de zahăr/dulciuri la un singur produs zilnic, care poate fi mâncat la finalul mesei sau între mese, pe postul de gustare. Dructele sunt și ele un desert, nu consumați mai mult de 1-2 fructe pe zi.  Gustarea dulce este permisă, dar nu este obligatorie – dacă trece o zi în care n-ați mâncat desert, nu e nicio tragedie.

Pasul 3

Reduceți consumul de făinoase de la fiecare masă. O farfurie ideală conține 50% legume, 25% proteine (carne, pește, ouă) și 25% făinoase/amidon. O porție corectă de amidon înseamnă:

  • 1 felie de pâine sau mămăligă, 3 linguri de paste făinoase, orez sau fulgi de cereale
  • 3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, naut, soia)
  • 1 cartof mediu

Dacă o farfurie conține 50% făinoase, va fi o farfurie de îngrășat, în timp ce farfuria de slăbit are doar din proteine și legume, fără niciun strop de amidon.

Pasul 4

Eliminați excesul de grăsimi din dietă, adică ulei, prăjeală, mezeluri, brânzeturi, semințe, oleaginoase- ele nu sunt alimente de bază, ci “condimente” cu gust intens, un fel de “super-alimente”; produsele grase sunt concentrate în calorii, au densitate energetică mare și un volum mic. Se mănâncă pentru plăcerea gustului, nu ca să ne săturăm.

Pasul 5

Consumați legume în exces – verdețurile, cruditățile și legumele în general sunt singurele alimente care pot fi consumate fără limită de cantitate – cu cât mai multe, cu atât mai bine. Însă atenție, cartofi și leguminoasele nu sunt legume! Iar uleiul din salate se măsoară cu lingura. Cât despre ciorbă, este produsul ideal pentru slăbit.

Pasul 6

Hidratați-vă din belșug! Între mese nu e recomandat să ronțăiți, dar de băut puteți bea: apă, cafea, ceai, lapte, băuturi neîndulcite etc. Atenție la sucul de fructe, chiar dacă este natural și fără adaos de zahăr, în organism se comportă precum alcoolul. Considerați că un pahar de suc este echivalent cu un pahar de bere și nu vă mai mirați dacă aveți burtă!

Înarmați-vă cu răbdare și perseverați. Orice schimbare presupune un efort, însă după câteva săptămâni va fi mai simplu- mâncatul sănătos va deveni un obicei, un stil de viață, susține nutriționista Mihaela Bilic.