mamaplus

Cum îți pregăteşti organismul pentru postul Crăciunului

-
//
26.11.2021

Pentru creștinii ortodocși de rit vechi, postul Crăciunului începe pe 28 noiembrie şi se încheie pe 6 ianuarie. Dacă ți-ai propus să îl ții pe tot sau câteva zile, e bine să îți pregăteşti corpul din timp, pentru a evita senzația de oboseală şi schimbările pe care acesta le poate aduce în organism.

Postul presupune renunțarea la produsele de origine animală, însă dacă eşti obişnuit să mănânci carne zilnic, schimbarea în alimentație nu trebuie făcută de pe o zi pe alta, pentru a nu te alege cu dureri de cap sau de stomac.  

Redu porțiile de mâncare  

E bine să începi să mănânci porții mai mici, pentru a-ți pregăti treptat organismul pentru perioada de post. Corpul tău se va obişnui cu hrană mai puțină şi nu îi va fi atât de greu să se adapteze zilelor în care nu poți consuma carne şi lactate. Încearcă să eviți produsele din comerț „de post“ care sunt pline de aditivi şi alege în schimb alimente cât mai puțin procesate.  

Renunță la carne treptat  

Limitează-te la un singur fel de mâncare ce conține carne zilnic, eliminând-o treptat din dieta ta. Pentru a-ți asigura aportul optim de proteine consumă linte, năut, fasole uscată şi mazăre, care îți asigură energie şi fibrele necesare pentru o digestie bună. Întrodu în alimentație şi cereale, precum quinoa, ovăz, orez brun dar şi cartofi pregătiți la cuptor. Şi nucile şi semințele îți vor fi de ajutor pentru a suplini lipsa cărnii. Mănâncă alune, migdale, fistic, semințe crude şi nuci în cantități mici, ca şi gustări sănătoase.

Evită prăjelile

Îți va fi greu să rezişti tentației de a gusta dintr-o prăjitură gustoasă dacă nu îți pregăteşti organismul din timp. Totodată, alimentele bogate în grăsimi nesănătoase dezechilibrează nivelul zahărului din sânge, făcându-te să pofteşti la şi mai mult zahăr. Înclude în meniul zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete, care cresc aportul de vitamine şi minerale în această perioadă şi întăresc sistemul imunitar în sezonul rece.

Mergi la medic

Dacă ai probleme de sănătate e bine să ceri sfatul unui medic înainte de a începe să ții post. Anumite medicamente îți pot provoca stări de amețeală şi efecte adverse dacă nu te hrăneşti corespunzător. Nu te speria totuşi dacă ai doar o uşoară durere de cap sau stare de oboseală, sunt reacții normale ale organismului care elimină toxinele.

Adoptă o atitudine pozitivă

Se spune că postul curăță corpul şi limpezeşte mintea. Înainte de a renunța, gândeşte-te la motivele care te-au determinat să vrei să ții post în primul rând şi fă un exercițiu de concentrare. Orice scop impune mici sacrificii. Nu percepe postul ca pe o corvoadă şi pune mai puțin accent pe ceea ce trebuie să mănânci şi mai mult pe sentimentele tale şi oamenii din jur.