mamaplus

Cum alegi peștele proaspăt și cât timp poți să-l ții la congelator?

0
//
18.11.2021

Peștele este un aliment consumat de către oamenii din întreaga lume, pentru că are numeroase beneficia pentru organism. În cazul în care te gândești să cumperi o cantitate mai mare de pește, trebuie să știi cum să îl depozitezi, dar și în cât timp trebuie consumat pentru a nu avea probleme de sănătate. La fel, ar trebui să cunoști și cât timp ai putea să-l păstrezi la congelator.

Înainte de a cumpăra pește, trebuie să ai mare grijă de unde îl achiziționezi, mai ales că peștele este unul dintre cele mai perisabile alimente. În plus, dacă peștii sunt deja eviscerați, trebuie să fii mult mai atent la toate condițiile de igienă.

Un pește proaspăt este lucios și acoperit de un mucus transparent care devine opac în cazul în care peștele este vechi. Foarte proaspăt, peștele cufundat în apă trebuie să se lase la fund și corpul trebuie să nu se îndoaie și să rămână rigid

De asemenea, atunci când cumperi pește, solzii trebuie să fie lucioși și să nu se dezlipească de piele, iar ochii să fie clari și strălucitori, bulbucați. Peștii cu ochii intrați în orbită trebuie evitați, deoarece sunt vechi.

Cât despre branhii, acestea trebuie să fie roșiatice, umede și fără miros. Peștii cu branhii vineții ori maro sunt vechi și trebuie evitați.

Cât se ține peștele la congelator

În cazul în care este consumat imediat, peștele se bagă la frigider și se păstrează timp de o zi, maximum două, la o temperatură mai mică de 4 grade Celsius. Se așază deasupra sertarelor cu legume și fructe într-un recipient bine închis, după ce a fost bine uscat un șevețele de hârtie.

În congelator, peștele se curăță și se porționează, apoi se așază în pungi și se setează i temperatură de -18 grade Celsius sau mai scăzută. Peștele gras, precum macroul, nisetrul, crapul, scrumbia, heringul și somonul se congelează pentru maximum 3 luni.

Peștele slab precum caras, șalău, știucă, biban, cod și merluciu poate fi păstrat la congelator pentru maximum 6 luni.

Nu consuma pește ținut mai mult timp la congelator, deoarece nu poate fi bun de consum, iar calitățile nutriționale se schimbă. Specialiștii recomandă consumul peștelui cât mai proaspăt.