mamaplus

Cinci alimente care îmbunătățesc activitatea creierului la copii

-
//
10.03.2022

Fiecare mamă se străduie să îi ofere copilului său o alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți. Un regim alimentar echilibrat este esențial pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. Pe lista produselor benefice pentru organismul aflat în creștere ar trebui să includeți și aceste cinci ingrediente care îmbunătățesc memoria, contribuie la formarea conexiunilor neuronale de la vârste fragede și îl ajută pe cel mic să se concentreze mai bine la activitățile zilnice.

Ouă

Acest produs se bucură de o mare popularitate și a fost supranumit eroul micului dejun sănătos. Ouăle conțin o cantitate optimă de proteine, carbohidrați si grăsimi saturate sănătoase. Copiii până la 3 ani pot consuma un ou de 2-3 ori pe săptămână. Copiii de vârstă școlară pot consuma câte un ou în fiecare zi. Varianta cea mai bună ar fi ouăle fierte sau omleta pe bază de lapte. În ceea ce privește ouăle prăjite sau moi, ar trebui să le consumați mai rar, pentru că gălbenușul moale nu este prelucrat termic așa cum se cuvine și ar putea fi o sursă de infecție.

Peștele gras

Peștele este unul dintre cele mai importante produse din alimentația copilului, fiind bogat în proteine, calciu, fosfor, iod și fier. Peștele gras de mare conține atât elementele menționate mai sus, cât și Omega-3, absolut necesară pentru dezvoltarea creierului copilului. O sursă bună de Omega-3 se conține în somon, păstrăv, ton și cod. Peștele ar trebui inclus în meniul celor mici cel puțin o dată pe săptămână. Atenție însă, acest tip de pește nu este recomandat copiilor până la 2 ani.

Fulgi de ovăz

Deși este criticat de mulți nutriționiști pentru că nu ar conține nimic bun pentru organismul celor mici, terciul de ovăz ar trebui să facă parte din alimentația lor zilnică. De cele mai multe ori criticile se referă la terciurile de preparare rapidă care într-adevăr nu conțin nimic bun pentru copii. Tocmai de aceea, vă recomandăm să optați pentru fulgii de ovăz din clasa Extra (care se fierb 10-15 minute) și conțin o cantitate mare de vitamine necesare funcționării creierului. Printre acestea se numără vitamina E, vitaminele B și zincul. În plus, fulgii de ovăz conțin foarte multe fibre, care vor oferi copilului o senzație de sațietate pentru o lungă perioadă de timp. Deci, puteți găti în siguranță acest terci pentru copii la micul dejun de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.

Produse lactate

Știm bine că produsele lactate sunt o sursă bună de calciu. Puțini știu însă faptul că acest calciu este esențial nu doar pentru întărirea oaselor. Acest microelement menține terminațiile nervoase în stare activă și asigură viteza de transmitere a impulsurilor nervoase. Totodată, produsele lactate conțin și o cantitate mare de vitamina A, vitamina D și vitaminele din grupa B (B1, B2, B12). Aceste vitamine sunt indispensabile pentru creșterea celulelor creierului, formarea de neurotransmițători (de exemplu, dopamina) și protecția neuronilor împotriva factorilor externi.

Produse boboase

Deși mulți nutriționiști subestimează importanța produselor boboase pentru buna funcționare a organisului celor mici, acestea conțin cantități impresionante de proteine ​​și fibre alimentare vegetale. Boboasele se digeră lent și îipot oferi copilului o senzație de sațietate de lungă durată. De asemenea, aceste produse conțin Vitamina B9 (acid folic). Această vitamină este implicată activ în sinteza globulelor roșii - care, la rândul lor, îmbunătățesc furnizarea de oxigen către creier. Acidul folic promovează producția de neurotransmițător serotonină și accelerează procesele mentale. Prin urmare, memoria se îmbunătățește și concentrația crește.

Copilul poate consuma produse boboase începând cu vârsta de un an. Pentru început puteți să-i oferiți linte în cantități mici. Mai târziu puteți încerca fasolea și mazărea. Aceste produse pot fi consumate o dată pe săptămână.