

Ajută să consumăm miere în perioada aceasta – sezon rece și pandemie de coronavirus? Despre acest aliment benefic vorbește în continuare dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie.
„Mierea este un aliment deosebit de valoros, care poate fi utilizat după vârsta de 1 an, ca atare, amestecat cu fructe (de exemplu cu cătină) sau adăugat în ceaiuri sau limonade. Toate tipurile de miere sunt benefice, bine ar fi să folosim miere naturală, proveniență eco, crudă. Este un stimulator al imunității nespecifice a organismului, are și efecte antiseptice, antibacteriene și antivirale, antiinflamatorii”, explică dr. Ruxandra Constantina.
Mierea de tei este benefică în caz de infecții respiratorii. Are efecte expectorante și calmante ale tusei.
Mierea de brad, în general mierea de conifere este foarte concentrată și este bună în diferite infecții, în special ale aparatului respirator, la fel ca și mierea de floarea-soarelui.
Mierea, propolisul, polenul, păstura, lăptișorul de matcă, veninul de albine și fagurele toate sunt imunostimulatoare și imunomodulatoare, cresc capacitățile naturale de apărare ale organismului împotriva agenților infecțiosi, fie că este vorba despre bacterii, virusuri sau fungi. Aceste produse au și efecte antiseptice, antibacteriene si antivirale, antiinflamatorii.
Produsele stupului au și efecte tonice, energizante, înlătură senzatia de oboseala, astenia, stresul, cresc capacitatea la efort, încetinesc procesul de îmbătrânire.
La copii, favorizează procesele de creștere și de dezvoltare, stimulează pofta de mâncare, refac organismul după boli.