mamaplus

Cele mai bune alimente care ajută la detoxifierea colonului și tratează constipația

-
//
11.05.2022

Stagnarea materiilor fecale în colon determină o suprapopulare bacteriană, iar trecerea acestora în sânge creşte riscul de infecții urinare recurente, erupții cutanate, infecții în sfera ginecologică, dar duce şi la o scădere a imunității. Ceea ce trebuie să știi este că NU există diete de detoxifiere, ci organe implicate în detoxifiere, precum rinichiul, ficatul, pielea, colonul, cărora trebuie să li se asigure nutrienții şi condițiile pentru o bună îndeplinire a acestui rol.

Un prim pas pentru sănătatea colonului este o hidratare corespunzătoare. A devenit un clişeu: ”Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic 2 l de lichide pe zi”, dar puțini sunt cei care stiu ce rol joacă apa în organism, mai ales în eliminarea toxinelor.

Apa este importantă în curățarea colonului, iar o cantitate insuficientă creşte riscul de constipație. Atât fibrele solubile, cât şi cele insolubile, regăsite în alimente, au nevoie de apă pentru a realiza o curățare eficientă a colonului.

Fibrele sunt o parte a glucidelor complexe, lent absorbabile, şi pot fi solubile în apă sau insolubile. Cele insolubile absorb apa şi sunt esențiale în eliminarea resturilor de mâncare din organism, contribuind astfel la combaterea constipației. Totodată, acestea cresc nivelul bacteriilor bune din tractul digestiv.

Alimente importante in detoxifierea colonului:

  • fulgii de ovăz şi semințele de in
  • merele
  • orezul brun
  • citricele
  • tărâțele
  • mazărea
  • varza
  • morcovii
  • ridichea

Legumele verzi şi fructele

O categorie de alimente cu rol adjuvant în tranzitul intestinal sunt legumele verzi,  bogate în clorofilă. În general, clorofila elimină toxinele din tractul digestiv. Surse bogate în clorofilă: spirulina, orzul, salata, spanacul, broccoli, mărarul, patrunjelul, ardeiul gras, castravetele, zucchini, chilli verde, varză.

Fructele sunt bogate în vitamine, minerale şi, totodată, conțin fibre şi enzime cu rol în reglarea tranzitului intestinal. Printre fructele cu un conținut ridicat de fibre menționăm: merele, strugurii, papaya, ananasul, kiwi.

O bună funcționare a colonului impune şi prezența florei bacteriene saprofite. Pentru menținerea microbiozei intestinale recomand consumul de alimente probiotice, cum ar fi lactatele fermentate, iaurtul, sana, kefirul, dar şi a murăturilor în saramură: castraveții, gogonelele, varză.

Suplimentele moderne - avantaje și dezavantaje

Curentele moderne nutriționale insistă pe o alimentație bogată în suplimente, cum ar fi semințele de in, aloe vera, lucernă, spirulină, care au roluri diverse şi efecte antioxidante, energizante, detoxifiante. Este important să înțelegem că nu există diete minune de detoxifere, nici ,,pastile de sănătate’’, ci doar un stil de viață echilibrat poate duce la o stare de sănătate bună şi ajută la eliminarea naturală a toxinelor.

Se comercializează produse destinate curățării colonului, care pot provoaca efecte adverse, precum deshidratare, greață. Ba mai mult, dacă au în compoziție cofeină, pot avea efecte cardiace nedorite, cum ar fi tahicardia. Medicii recomandă femeilor însărcinate şi persoanelor care urmează un tratament medicamentos să evite aceste produse şi să adopte o alimentație echilibrată.

Consumul de alimente bogate în fibre este esențial în menținerea sănătății colonului, iar asta pentru că reglează tranzitul şi mențin tractul digestiv curat. Detoxifierea fiziologică a colonului printr-un mod de viață sănătos devine  necesară, atât pentru o bună funcționare a tubului digestiv, cât şi pentru menținerea sănătății întregului organism.