mamaplus

În ce cantități și cum să includeți untul în alimentația bebelușului?

-
//
18.03.2022

Una dintre dilemele pe care le au cei mai mulți părinți în ceea ce privește alimentația bebelușului ține de introducerea untului în meniul micuțului. Pe de o parte, există îngrijorarea cu privire la conținutul său ridicat de calorii și grăsimi, iar pe de altă parte, este evidențiată contribuția sa la dezvoltarea sănătoasă. Este necesar să știți că cerințele calorice ale unui adult nu sunt aceleași cu cele ale unui copil. Calitatea și cantitatea grăsimilor consumate în copilărie influențează posibila apariție a bolilor.

Potrivit specialiștilor, grăsimile untului au beneficii pentru sănătatea copiilor, în afară de cazul copiilor alergici la proteinele din lapte. Prin urmare, mulți folosesc untul în combinație cu pâinea sau legumele pe care le servesc copiilor.

Cifrele Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că aproximativ 40% dintre sugarii între 0 și 6 luni consumă exclusiv lapte matern. După această vârstă, apare hrănirea complementară. În stadiul în care oferiți bebelușului alimente solide, este convenabil să adăugați uleiuri sau unt, deoarece acesta are nevoie de grăsimi bune pentru funcția neurologică, creșterea și dezvoltarea creierului.

Vezi în continuare câteva avantaje esențiale ale untului în alimentația bebelușului

  • Oferă senzația de sațietate până la următoarea masă. Conținutul său caloric este potrivit pentru copiii care trebuie să se îngrașe. Doar medicul pediatru poate să precizeze nevoia de calorii suplimentare la fiecare pacient.
  • Oferă savoare. Acest lactat are capacitatea de a transforma gustul a ceea ce gătiți. Este una dintre principalele sale caracteristici: intensifică aromele. A mânca broccoli simplu nu este același lucru cu a-l mânca gătit cu unt.
  • Este o sursă de vitamine. Vitaminele A, D, E, B12 și K2 sunt prezente în unt. Acestea sunt antioxidanți naturali importanți, îmbunătățesc vederea, întăresc oasele, reglează metabolismul fosforului și al calciului și previn apariția cariilor. De asemenea, lactatele se remarcă prin conținutul de minerale. Printre acestea, ies în evidență zincul, seleniul și iodul.
  • Facilitează absorbția nutrienților. Având vitamine liposolubile, untul facilitează absorbția și stocarea nutrienților in organism.

În ce cantități și cum să includeți untul în alimentația bebelușului?

Academia Americană de Pediatrie recomandă diversificarea începând cu vârsta de 6 luni. De la această vârstă, puteți adăuga unt sau alte grăsimi sănătoase în meniul bebelușului. Este indicat să-l combinați cu alimente pe care bebelușul le-a încercat deja, având mereu grijă la cantități. O linguriță este suficientă pentru legumele fierte.

Lăsați copilul să încerce pâine prăjită integrală sau piure de cartofi, morcovi și spanac cu unt. Nu eliminați untul din meniul copilului, ci fiți atenți la porție. Dacă este vorba despre copii cu riscul de a fi supraponderali sau cu antecedente familiale de probleme cardiace, este esențial să limitați grăsimile.

Un punct cheie este să nu confundați untul cu margarina, deoarece aceasta din urmă este un aliment foarte procesat.