mamaplus

Ce alimente nu ar trebui să-ți lipsească din casă dacă ești infectat cu COVID-19?

-
//
08.02.2022

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat obiceiurile, iar perioada de izolare de câteva zile presupune alte provocări zilnice: ”Ce mai mâncăm azi” poate fi o întrebare dificilă în special pentru doamne. Tocmai de aceea UNICEF a transmis câteva sfaturi cu privire la alimentația pe care ar trebui să o avem în perioada în care suntem infectați cu SARS-CoV-2.

Fructele și legumele, obligatorii

Chiar dacă cumpărăturile sunt limitate în perioada de izolare, este extrem de important ca persoanele infectate să consume legume și fructe proaspete. Comenzile online sau un membru al familiei care nu este în izolare pot fi de un real ajutor în perioada acestora. 

Așa că ori de câte ori este posibil să obțineți produse proaspete, faceți-o. Pe lângă faptul că sunt consumate proaspete, fructele și legumele pot fi congelate, situație în care își păstrează majoritatea nutrienților și aromelor. Folosirea legumelor proaspete pentru a găti diferite supe, tocane sau alte feluri de mâncare vă pot ajuta, de asemenea, să aveți hrană pe masă câteva zile și să scăpați de gătitul zilnic. 

Folosiți legume conservate sau congelate

Atunci când nu aveți acces la legumele și fructele proaspete, există alte alternative la fel de sănătoase. Legumele congelate sau conservate, precum fasolea, năutul, porumbul, spanacul sau mazărea pot fi păstrate luni întregi și pot fi introduse cu ușurință în dietă. La fel și conservele de pește, care sunt bogate în proteine, acizi grași Omega 3 și o gamă largă de vitamine și minerale. 

Chiar dacă conservarea acestora distruge o parte din nutrienți, rămân totuși o sursă de hrană extrem de sănătoasă. 

Nu uitați de ovăz sau cereale care pot fi alegerea ideală pentru mic dejun, în vederea unei recuperări rapide. 

Faceți stoc de gustări sănătoase

Copiii au nevoie de două gustări pe zi. În locul dulciurilor, chipsurilor sau snacksurilor, asigurați-vă că aveți în casă nuci, migdale, caju, iaurt, brânză sau fructe uscate care pot înlocui cu succes gustările nesănătoase. 

Limitați alimentele procesate

Chiar dacă folosirea produselor proaspete este limitată, încercați totuși să folosiți cât mai puține alimentele procesate. Produsele semipreparate, gustările ambalate și deserturile sunt adesea bogate în grăsimi saturate, zaharuri și sare. Ceea ce nu ajută deloc în cazul dumneavoastră. 

Sfaturi generale de igienă alimentară

  • Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde înainte de a pregăti orice mâncare.
  • Nu tăiați niciodată carnea sau peștele crud în același loc cu produsele care nu se prepară termic
  • Gătiți alimentele la temperatura recomandată.
  • Dați atenție termenului de expirare
  • Acolo unde este posibil, păstrați articolele perisabile la frigider sau congelator 
  • Încercați să reciclați sau să eliminați deșeurile alimentare și ambalajele într-un mod adecvat și sanitar, evitând acumularea de deșeuri care ar putea atrage dăunători.
  • Utilizați întotdeauna tacâmuri și farfurii curate.