mamaplus

Ce alimente ar trebui să incluzi în meniul copilului în această primăvară?

-
//
17.03.2022

Sezonul rece se apropie de final, iar primăvara își intră în drepturi tot mai mult. Copiii noștri, chiar dacă nu dau semne de lipsă de energie, pot avea sistemul imunitar scăzut acum, la început de primăvară. Astfel, e extrem de important să știm cu ce îi hrănim, ca să-i ajutăm să-și ia cantitatea corectă și suficientă de vitamine și elemente hrănitoare necesare unei bune sănătăți. Mai ales că alimentația copiilor în perioada asta diferă de cea a adulților.

Consumul de verdețuri

Nu degeaba toți specialiștii în nutriție recomandă consumul de tot ce apare “verde” în piețe la început de primăvară: salata verde, ridichea, spanacul, urzicile, ceapa verde, usturoiul verde, leurda, loboda. În termeni populari se spune că verdețurile de primăvară “subțiază” sângele. Asta înseamnă că ele au un efect detoxifiant, deci, “curăță” sângele de toate depozitele toxice acumulate în timpul iernii, mai ales în cazul adulților.

Copiilor le putem da piure de spanac, ciorbă de lobodă, piure de urzici, în care ne putem folosi și de celelalte verdețuri pe care ei nu le pot mânca în stare crudă – ceapa verde, usturoiul verde. Copiii nu sunt cei mai mari consumatori de astfel de verdețuri, însă putem găsi cele mai gustoase rețete în acest sens, și le putem da combinate cu ceva ce știm că le place mult. De exemplu, piureul de spanac îl putem da împreună cu puțin piure de cartofi.

Consumul de carne

În ciuda faptului că primăvara se recomandă consumul de verdețuri, copiii au mare nevoie să-și refacă depozitele de fier. Consumul de proteină este fundamental în acest sens, iar proteina o luăm din carne și ouă. Dați copiilor o cantitate suficientă de carne slabă, cât mai ușoară și nu uitați să nu le lipsească din alimentație cel puțin două ouă pe săptămână! În schimb, adulții trebuie să micșoreze considerabil consumul de carne pe perioada primăverii.

Consumul de lactate

Lactatele nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor în nici o perioadă din an. Laptele și derivatele lui sunt parte foarte importantă a regimului zilnic alimentar. Însă pe perioada primăverii cel puțin, alegeți să nu mai dați lapte integral copiilor, ci unul parțial degresat; la fel procedați și cu iaurturile.

În acest sens, unele școli de pediatrie recomandă laptele integral, altele – laptele parțial degresat. Orice variantă decideți să urmați, nu se întâmplă absolut nimic dacă preț de o lună – două alegeți varianta mai “ușoară”, parțial degresată, pe care o puteți extinde și în perioada sezonului cald. Nu faceți decât să ajutați digestia copilului dumneavoastră.

Consumul de făinoase

Dacă se poate, reduceți-l considerabil, însă nu-l suprimați. Alegeți să dați copiilor variante sănătoase de pâine, de cereale, din făină integrală. Atenție la produsele din făină integrală, citiți bine etichetele, întrucât multe produse intitulate “integrale” nu sunt altceva decât făinoase obișnuite, “îmbogățite” cu colorant.

Sfaturi generale: dați copiilor o cantitate mai mare de legume și fructe decât pe perioada iernii. Nu neglijați consumul de proteine, însă optați pentru produse slabe, carne de pui, de curcan și pește. La fel procedați cu produsele lactate, alegeți variantele mai puțin încărcate de grăsimi. O cantitate prea mare de grăsimi niciodată nu face bine copilului, chiar dacă copilul este foarte slab.