mamaplus

Câte luni poți păstra pâinea și peștele în congelator? Recomandări pentru gospodine

-
//
06.05.2022

Congelarea este o metodă bună de a păstra alimente pentru mai mult timp, însă există şi în acest caz perioade de timp de care trebuie să ținem cont. Spre exemplu carnea trebuie folosită în decurs de trei luni, iar pâinea durează de la trei până la șase luni. În plus, după această perioadă, mâncarea va fi în continuare sigură, dar culoarea, aroma și textura vor începe să se deterioreze.

Peștele alb se congelează timp de șase luni, iar peștele gras, timp de trei luni, la fel ca şi crustaceele. Un termen mai mare de valabilitate în congelator îl au porțiile de pește sigilate în vid, ele putând fi păstrate timp de un an.

Cum se dezgheață corect carnea

Potrivit specialiştilor, modul cel mai bun şi cel mai sigur de a dezgheța carnea este în frigider şi nu la temperatura ambiantă.

Carnea se pune pe o farfurie şi se acoperă cu o folie de plastic, se lasă la frigider aproximativ 8 ore, în cazul cărnii roşii, şi 4 ore, în cazul celei albe (pui, curcan, peşte).

Dacă bucata de carne depăşeşte 2 kg, este posibil să fie nevoie de mai multe ore pentru ca ea să se dezghețe. Carnea tocată, cea de pasăre, precum şi fructele de mare sunt în siguranță în frigider dacă mai sunt lăsate o zi sau 2 după decongelare; carnea de vită, de porc sau de miel dezghețată poate fi păstrată în frigider până la 5 zile.