mamaplus

Câte calorii conține porumbul fiert și ce beneficii poate avea pentru sănătate

-
//
25.07.2022

Porumbul fiert este un adevărat deliciu al verii și, fie că îl alegi pe cel gata preparat sau îl fierbi tu în condiții casnice, rezultatul este unul care îi va încânta pe toți membrii familiei. Dacă ai grijă de siluetă, s-ar putea să te întrebi dacă acest aliment ar fi prietenos cu un regim alimentar echilibrat. Ei bine, să știi că nu trebuie să îți faci griji deloc, pentru că porumbul fiert este sărac în calorii și are multiple beneficii pentru sănătate.

Ca și în mamaliga, 100 g de boabe de porumb fiert conțin aproximativ 70 de calorii. 100 g de boabe de porumb reprezintă cantitatea ce corespunde unui știulete de porumb de aproximativ 18- 20 cm. Așadar dacă veți fierbe porumb acasă și veți găsi știuleți mari, puteți considera că un porumb fiert ar avea între 60 și 70 calorii.

Porumbul copt va conține tot atâtea calorii ca și cel fiert, iar atunci când gătim boabele de porumb în ulei sau în unt, trebuie să adăugăm și caloriile conținute de aceste alimente bogate în grăsimi. O mențiune tot mai importantă pentru mulți dintre consumatori este aceea că porumbul nu conține gluten. În plus, porumbul se numără printre alimentele sărace în histamină, ceea ce reprezintă un avantaj pentru persoanele alergice.

Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante

Porumbul este bogat în beta-caroteni și alte substanțe ce joacă un puternic rol antioxidant, neutralizând radicalii liberi și scăzând stresul oxidativ. Astfel că porumbul devine un aliment ce poate fi introdus în dieta persoanelor care suferă de boli inflamatorii cronice sau de dureri cronice. Având în vedere că porumbul este bogat în carbohidrați, recomandările medicale pot impune o anumită moderație în ceea ce privește consumul acestei cereale.

Porumbul fiert este o sursă de carbohidrați sănătoși

Dacă sunteți în căutarea unor alternative care să înlocuiască dulciurile procesate și totodată să vă ofere senzația de sațietate, porumbul fiert reprezintă o bună alegere. Acesta este bogat în carbohidrați sănătoși, cu absorbție lentă, ceea ce ajută în menținerea unor valori normale ale glicemiei, fără creșteri bruște după ingestie și totodată ne menține energia crescută pe parcursul mai multor ore. Porumbul fiert reprezintă și o gustare sănătoasă și destul de puțin calorică, însă foarte sățioasă și energizantă.

Acest aliment ajută la susținerea sănătății ochilor

Porumbul este bogat în beta-caroteni și în vitamina A, nutrienți esențial în menținerea sănătății ochilor. Astfel că consumul de porumb fiert ajută la sporirea acuității vizuale, îmbunătățind vederea și prevenind îmbătrânirea prematură a ochiului.

Prezintă proprietăți anticanceroase

Porumbul este bogat în criptoxantină, o substanță ce prezintă roluri anticanceroase demonstrate prin studii. Alături de o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, consumul de porumb ajută în prevenirea cancerului și menținerea stării de bine generale a organismului.

Combate constipația și susține diureza

Porumbul fiert este foarte bogat în fibre, astfel că susține un tranzit intestinal adecvat și ajută în combaterea constipației. Totodată porumbul conține și nutrienți care cresc ușor diureza, având astfel și efecte ușoare de scădere a tensiunii arteriale. Porumbul poate fi consumat și în dieta celor care suferă infecții urinare sau edeme.