mamaplus

Carnea de pui din comerț este mai periculoasă decât crezi. Ce au descoperit oamenii de știință

-
//
06.03.2020

Majoritatea oamenilor consideră că includerea în mediul zilnic a cărnii albe aduce multiple beneficii. Adevărul este însă altul. În ultimii ani, riscul dezvoltării obezităţii s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se consideră a fi consumul de carne de pui.

În urma studiilor s-a constatat că puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar și cel ecologic, vândut pentru consum uman, oferă mai multa energie din grăsimi decât din proteine. Aceasta este o descoperire esențială întrucât puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine. Prin urmare, carnea de pui este mai grasă din cauza hormonilor de creştere care favorizează apariţia diferitelor afecţiuni.

Pubertatea precoce la fete

Pubertatea precoce poate fi determinată de hormonii de creștere care se regăsesc în carne și produsele lactate. Este dificil de stabilit care ar putea fi impactul specific al hormonilor de creștere din produsele alimentare asupra dezvoltării tinerelor femei. Cu toate acestea, unii cercetători consideră că steroizii (în mod special), declanșează pubertatea prematură și cresc riscul de cancer de sân, mai tărziu, în viață. Persoanele preocupate de acest potențial efect secundar, ar trebui să consume carne sau produse lactate fără hormoni de creștere sau să evite carnea și produsele lactate.

Risc crescut de cancer la sân

Cercetătorii și consumatorii sunt preocupați de faptul că riscul de cancer de sân poate crește ca urmare a utilizării de hormoni de creștere în produsele alimentare. Potrivit experților, preocuparea este realistă, întrucât resturile hormonale din anumite alimente pot crește, într-adevăr riscul pentru dezvoltarea cancerului de sân. Cu toate acestea, în multe state, nu este permisă utilizarea hormonilor pentru creșterea porcilor, găinilor, curcanilor și a altori pasări.

Riscul crescut pentru cancerul de prostată

O altă preocupare a cercetătorilor și consumatorilor legată de hormonii de creștere din alimentație este că aceștia pot crește riscul apariției cancerului de prostată. În urma unor studii, s-a constatat că evitarea anumitor hormoni de creștere poate reduce riscul declanșării anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată. Astfel, consumul de alimente care conțin reziduri hormonale poate predispune la producerea cancerului de prostată.

Bacteria din carnea de pui care provoacă infecţii grave la milioane de femei

Cele aproximativ 8 milioane femei din Statele Unite care se îmbolnăvesc anual de infecţii ale vezicii urinare ar putea fi, de fapt, victimele unei bacterii devenite rezistente la antibiotice, bacterie prezentă în carnea de pui din marile magazine. O tulpină a bacteriei Escherichia coli a fost descoperită în ADN-ul puilor de găină trataţi cu antibiotice şi oferiţi apoi spre consum în supermarketuri. Se pare că, la ora actuală, bacteria rezistentă la tratamente se găseşte în carnea de pui ce poate fi cumpărată de la orice magazin alimentar şi se transmite mai ales femeilor, care ajungă să se îmbolnăvească în urma manipulării puilor înainte de a fi gătiţi sau prin contaminarea altor alimente cu bacterii din carnea de pui.