mamaplus

Care sunt orele ideale pentru masa principală a zilei? Sfatul nutriționistului

-
//
22.09.2020

Mâncatul ”pe apucate”, snacks-urile în exces și lipsa fructelor și a legumelor din meniu ar putea avea efecte negative asupra sănătății. Mai mult, mesele dezordonate sunt și ele o decizie nu prea bună. Chiar dacă probabil știu bine această regulă de aur, foarte mulți oameni fac abateri, constatând ulterior că au comis o mare greșeală. Ovidiu Bojor, inventatorul fitoterapiei moderne în România şi doctor în farmacie. Așa că, specialistul ne sfătuiește să mâncăm din toate câte puțin și să nu excludem niciun aliment. 

Pe lângă calitatea și cantitatea alimentelor, foarte importantă e și ora la care servim masa principală, e de părere acad. Ovidiu Bojor. Ea poate fi la ora 12.00, la 14.00 sau la 16.00.

„În primul rând trebuie să avem cel puţin două minute de reculegere. Să ne detașăm de absolut orice din jurul nostru, de eforturi, de gânduri rele, iar după aceea să închidem televizorul, să angajăm cât mai puţine discuţii în timpul mesei şi vom obţine nişte rezultate formidabile”, declară academicianul.

Masticaţia este şi ea foarte importantă, este de părere doctorul Bojor, fiindcă prima digestie are loc în gură. Chiar şi supa trebuie masticată de trei sau patru ori, alimentele tari, de cel puţin zece ori.

„După ce ați înghițit veniți cu al doilea aport de alimente. Nu umpleți gura și înfulecați! Lucruri pe care le poate respecta absolut oricine. Cel mai bun exemplu este comportamentul fiecărui individ care dă lecţii altora: am întâlnit cabinete de slăbit cu nutriţionişti de 80 de kg sau 90. Când ai intrat în cabinetul acela îţi dai seama că acel medic nu-ţi poate recomanda nimic dacă el însuşi nu respectă”, opinează Ovidiu Bojor.