Cartoful este unul din cele mai consumate legume de la noi din țară și chiar din lume. În ultimul timp cartofii dulci, sau batata cum mai sunt numiți, au câștigat teren în fața cartofilor normali, pe care îi știm cu toții. Sunt catalogați ca fiind mai buni, mai sănătoși, mai speciali. Deși poate părea ciudat, cartofii dulci nu fac parte din aceeași familie cu cei albi. Cartoful dulce, ipomoea batatas, face parte din familia Convolvulaceae, iar cartoful normal, solanum tuberosum, face parte din familia Solanacee.
Cartofii albi sunt un fel de rude cu vinetele, roșiile și ardeii. Plantele din această familie produc o substanță otrăvitoare numită solanină, iar din acest motiv noi nu putem mânca frunzele lor. Pe de altă parte, frunzele cartofilor dulci pot fi consumate fără nici o problemă. China este cel mai mare producător de cartofi dulci, acoperind 68% din producția mondială.
Cartofii dulci
„1 cartof dulce mediu copt are aproximativ 100 de calorii și conține cam 24 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre şi 2 grame de proteine. Ei conțin carbohidrați care se digeră lent, ceea ce se traduce printr-o energie susținută pe o perioadă mai lungă de timp. Cartoful dulce furnizează, totodată, o cantitate foarte mare de vitamina A. Aceasta ajută la oxigenarea şi energizarea celulelor din întregul corp”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Cartofii clasici
„Cartofii clasici au în general o reputație destul de proastă. Asta pentru că majoritatea oamenilor îi asociază cu prăjirea, o modalitate nu tocmai sănătoasă de a-i pregăti pentru a fi consumați. În schimb, un cartof mediu copt are în medie aproximativ 170 de calorii. El conține 37 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre şi 5 grame de proteine. Cartofii sunt bogați în potasiu. Conțin chiar mai mult potasiu decât o banană. Cartofii la cuptor furnizează cam 26% din valoarea zilnică necesară a acestui mineral. În plus, cartofii conțin şi amidon rezistent. Un tip de amidon pe care corpul nu îl poate digera, ceea ce păstrează la mult timp senzaţia de sațietate”, spune specialistul.
Care cartof este mai sănătos?
„Ambele tipuri de cartof reprezintă o sursă sănătoasă de carbohidraţi. Cartofii dulci conțin însă mai multe fibre, atât de importante pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, au un indice glicemic mai mic decât cartofii clasici. Este foarte important totuşi felul în care îi gătim. Recomand varianta la cuptor sau fierți în detrimentul celor prăjiți. Asta dacă vă doriți să fiți sănătoşi şi să nu acumulați kilograme nedorite”, adaugă nutriționistul.