mamaplus

Care sunt cele mai periculoase alimente pentru sănătatea pancreasului

0
//
05.01.2021

În perioada sărbătorilor de iarnă, mesele sunt doldora de alimente pe bază de carne sau maioneză, care îngreunează digestia, dar mai ales reprezintă un pericol pentru cei care au probleme cu pancreasul. Care sunt aceste alimente și ce alternative îți stau la dispoziție, află în cele ce urmează.

“Cele mai periculoase alimente pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru sunt salata boeuf, sarmalele, friptura de porc, cârnații din carne de porc ouăle umplute. Putem alege ingrediente mai dietetice (o maioneză mai ușoară, o carne mai slabă), metode de preparare mai potrivite (gătitul la cuptor sau grătar, în loc de prăjit) și să le consumăm cât mai simplu, cu salată din belșug și fără pâine, cartofi sau orez. Să nu uităm de tradiționalul cozonac, pe care este indicat să îl consumăm la masa de dimineață, împreună cu o cană de lapte/ ceai/ cafea, fără alte alimente.” explică dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Simptome pancreatită acută

Simptomele pancreatitei acute sunt posibile la orice vârstă, cu dureri constante sau întrerupte, care alternează cu perioade de acalmie, cu crize după mesele bogate în grăsimi animale sau după un consum exagerat de alcool sau băuturi cu cofeină. Aceste crize brutale sunt însoțite de grețuri, vărsături, balonări cu flatulență, diaree în alternanță cu constipație, respirație urât mirositoare şi anorexie (față de grăsimi).

Bolnavul are paloare, amețeli, transpirații reci, polinevrism, depresie psihică, anxietate, tulburări psihice, stări de agitație şi slăbire accentuată.În lipsa unui tratament adecvat, speranța de viață a pacienților este mai scăzută cu circa 10 ani, comparativ cu media celor sănătoşi.

Ajustarea dietei este una dintre primele recomandări în cazul diagnosticării cu pancreatită acută sau cronică.

  • Iaurtul cu probiotice. Reduce inflamațiile din corp, inclusiv pe cele de la nivelul pancreasului şi este indicat mai ales în caz de pancreatită acută.
     
  • Spanacul. Conține o concentrație ridicată de fier şi de vitamine din grupul B, importante pentru buna funcționare a pancreasului.
     
  • Tofu. Reduce nivelul de grăsimi din sânge, una dintre cauzele pancreatitei.
     
  • Ciupercile Reishi. Echilibrează funcțiile pancreasului şi, în acelaşi timp, au efect antiinflamator, fiind eficiente în ambele tipuri de pancreatită.

Poți opta și pentru remedii din plante cu efect antiinflamator, cum sunt anasonul (300 ml infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă, în trei reprize) sau nalba şi vâscul (ambele sub formă de macerat la rece, preparat dintr-o linguriță de rădăcini la 300 ml apă. Se bea o cană pe zi).