Fie că le spunem clătite, pancakes sau crepes, preparatul culinar din făină, ouă și lapte a devenit unul dintre cele mai iubite deserturi din lume. Fiecare țară și-a personalizat rețetele, iar pentru americani este o tradiție ca la micul dejun să nu lipsească pancakes-urile.
Clătilele se mănâncă diferit, se prepară o varietate de metode, ingredientele cele mai incredibile sunt amestecate cu diferite ingrediente.
În Moldova, clătitele tradiționale au la bază lapte, făină albă, ouă, unt sau ulei și un praf de sare. Se consumă atât dulci cât și sărate, umplute, rulate, pliate sau împachetate cu gem, brânză, carne, fructe proaspete.
În Franța, clătitele sunt numite crepi. Acestea sunt preparate pe o rețetă standard, cu excepția faptului că, după prepararea lor, în tigaie se pun câteva felii de portocale, un vârf de cuțit de zahăr și unt. Apoi, toate acestea se toarnă cu cognac sau rom și se aprinde chiar în tigaie.
În Scandinavia, clătitele sunt gătite din cartofi, lapte și făină. În Danemarca, ele se numesc lefsa și sunt subțiri. Sunt învelite în unt, scorțișoară, zahăr și servit ca un desert dulce pentru cafea. În Norvegia, clătitele se înfășoară, astfel încât să se obțină un hot dog norvegian.
Spre deosebire de clătitele tradiționale moldovenești, care sunt subțiri, cele din America sunt mai groase, au o consistența pufoasă și o suprafață aurie uniformă.
Oladiile din Rusia sunt un fel de combinație între clătite și pancakes-uri, dar în același timp groase și ușor pufoase. Acestea au fost mereu considerate unele dintre cele mai delicioase și consistente rețete, care pot fi preparate extrem de rapid și simplu.
În Spania, America Latină și America de Nord, Mexic, India și multe alte țări, clătite sunt adesea făcute din făină de porumb.
Clătitele din China sunt preparate cu adaos de o mare cantitate de ceapă și ceapă verde în aluat și nu este folosit un aluat lichid.
Indiferent că preferați pancakes-urile americane, varianta franțuzească sau preparatele daneze, clătitele rămân unele dintre cele mai populare preparate culinare, fie că vorbim de mic dejun sau o cină specială.