Alimentaţia ta trebuie să respecte cele trei mese pe zi, plus gustările dintre ele, însă mare grijă la ce anume mănânci la micul dejun. O mare parte din senzaţiile de usturime a stomacului sau de balonare sunt date de obiceiurile culinare nesănătoase şi de consumul unor alimente interzise pe stomacul gol, cum ar fi iaurtul sau merele. Găseşte mai jos, o listă cu produse ce nu ar trebui să le consumi niciodată dimineaţa, pe stomacul gol.
Roşiile
Deşi roşiile sunt bogate în Vitamina C şi nutrienţi, este bine să eviţi să le consumi pe stomacul gol. Roşiile conţin acid tanic, o substanţă care creşte aciditatea în stomac şi poate genera probleme gastrice. Aşa că, mai ales cei care suferă de probleme cu stomacul sau au ulcer şi reflux esofagian trebuie să evite să consume roşii dimineaţa. În timp, consumul de roşii pe stomacul gol poate cauza gastrită.
Sucurile carbogazoase
Mulţi oameni cred că e în regulă să ea un suc proaspăt şi răcoritor dimineaţă. Dar puţini ştiu că, dacă beau un suc carbogazos când se trezesc, pot face ulcer. Consumul de băuturi carbogazoase pe stomacul gol creşte condiţiile de aciditate şi în timp, poate cauza cancer esofagian. Şi consumul de apă carbogazoasă poate dăuna dacă este în exces.
Produsele de patiserie
Ce poate fi mai apetisant decât un croissant cald sau un pateu cu brânză savurat dimineaţă lângă cafea, sau pe drum către birou? E uşor să arunci un croissant în cuptorul cu microunde sau să cumperi un covrig de la patiserie în drum spre job. Totuși, consumul de produse de patiserie pe stomacul gol poate iritaţii severe din cauza conţinutului mare de gluten.
Mâncăruri picante
Acestea cauzează creşterea acidităţii şi crampe abdominale. Usturoiul, ardeiul iute sau ghimbirul sunt exemple de astfel de mâncăruri.
Dulciuri
Zahărul se digeră uşor. Când zahărul ajunge în stomacul gol, organismul uman nu poate secreta suficientă insulină pentru a menţine nivelul normal în sânge. Asta e o reţetă garantată pentru boli de ochi. Mai mult, în timp, cei care consumă zahăr pe stomacul gol pot face diabet.
Iaurt
Iaurtul este plin de bacterii care produc acid lactic, cu numeroase beneficii asupra sănătăţii. Însă, dacă-l consumi pe stomacul gol, sucurile gastrice vor distruge acidul lactic şi acesta va deveni ineficient. Este cel mai indicat să consumi iaurtul ca pe o gustare, la 1-2 ore după ce ai mâncat.
Pere, mere și citrice
Perele conţin fibre naturale iar când sunt consumate pe stomacul gol, pot “răni” membrană delicată şi mucoasa stomacului cauzând dureri şi în timp, chiar ulcere. Dacă vrei totuşi să consumi mere sau pere dimineaţa, combină-le cu un bol de ovăz sau alte cereale.
Dacă vrei să-ți începi ziua sănătos, optează cel mai bine pentru un terci cu ovăz, hrișcă sau porumb, miere de albine pe pâine integral fără drojdie, nuci sau ouă fierte.