mamaplus

7 semne care pot indica o carență de vitamine și minerale

0
//
04.03.2021

Pentru ca să fim sănătoși, trebuie să ducem un mod de viață echilibrat, să ne alimentăm corect, să evităm stresul și să facem sport. Din păcate, realitatea e, de multe ori, alta. Munca la birou ne impune un stil de viață sedentar și ne „aprovizionează” cu stres pe tot anul, iar alimentația nesănătoasă e ceva la ordinea zilei.

Anumie din aceste motive ajungem să suferim de anumite carențe de vitamine și minerale, car eîn timp, pot duce la probleme grave de sănătate.

O stare de moleșeală inexplicabilă, schimbări de dispoziție dese, dureri de cap, amețeli, lipsa poftei de mâncare, infecții minore, sunt doar câteva dintre semnalele care indică o carență de vitamine și minerale.

Pentru a ști ce nutrienți anume îi lipsesc organismului tău, poți face niște analize sau poți să fii atentă la semnalele pe care ți le transmite corpul.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute indicii care indică o carență de vitamine și minerale.

1. Buzele crăpate indică o carență de Fe

Atunci când ești palidă, îți cade părul și îți crapă buzele, poți fi sigură că ai o carențe o deficiență de fier. Fierul este un element, deoarece ajută la furnizarea de oxigen în tot corpul și la producerea de celule roșii din sânge și hemoglobină. Pentru a crește aportul de fier, trebuie să consumi fulgi de ovăz, linte, deoarece acestea sunt bogate în fier, recomandă doctorulzilei.ro.

2. Pielea palidă indică carență de B12

Pe lângă o dificiență de fier, pielea palidă mai poate indica și o carență de Vitamina B12. Această vitamină este importantă pentru sistemul circulator, diviziunea celulară și un sistem metabolic sănătos. Vitamina B12 se găsește în mod obișnuit în alimentele de origine animală (carne de vită, stridie, brânză, ficat, hering și păstrăv).

3. Sensibilitatea gingiilor indică o carență de Vitamina C

Atunci când ai probleme cu gingiile (te dor, s-au înroșit, sângerează etc.), poate fi din cauza lipsei Vitaminei C, care este necesară pentru a menține un sistem imunitar sănătos, pentru producerea de colagen și menținerea rezistenței țesuturilor. Pentru a scăpa de deficitul de vitamina C, trebuie să consumi citrice, spanac, varză, ardei și broccoli.

4. Umflăturile sub ochi pot indica o carență de Iod

Cearcănele sau umflăturile sub ochi pot indica diferite probleme, printre care și o carență de Iod. Iodul este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. Deficitul de iod poate duce la o activitate tiroidiană scăzută și la cancer în zonă. Poți crește aportul de iod crescând consumul de lactate, fructe de mare și afine. 

5. Ridurile pielii indică o carență de Vitamina E

Pe măsură ce îmbătrânești, observi riduri pe față, ceea ce este un proces normal. Dacă observi că ai multe riduri într-o perioadă scurtă de timp, atunci cel mai probabil ai deficit de vitamina E. Vitamina E ajută la reducerea stresului oxidativ și protejează celulele. Un deficit poate încetini producția de colagen a corpului, iar un deficit de colagen scade elasticitatea pielii, creând riduri. Vitamina E este importantă pentru ochi sănătoși, fertilitate și un sistem imunitar sănătos. Poți găsi cu ușurință vitamina E în migdale, cereale integrale, uleiuri vegetale și nuci.

6. Acnea e un semn al carenței de Zn

Lipsa de zinc din corp formează acnee pe față. Zincul este important pentru menținerea sănătății sistemului imunitar și, de asemenea, pentru celulele din corpul dumneavoastră. Dacă chiar ai acnee și puncte negre pe piele, consuma produse care conțin zinc. Zincul se găsește cu ușurință în alimente precum semințele de dovleac și ficatul de vițel.

7. Părul uscat indică o carență de Vitamina H (biotina)

Părul poate deveni uscat dacă îl vopsești în mod regulat sau sacă îl usuci și îl îndrepți. Uneori însă, părul se usucă din cauza unei carențe de Vitamina H. Această deficiență poate provoca unghii fragile. Pentru a scăpa de deficiență, trebuie să incluzi în mod regulat alimente precum: soia, ouăle, roșiile, fasolea și fulgi de ovăz în dieta dumneavoastră.

Citește și: Alimente care îi ajută pe copii să crească în înălțime

Citește și: O fetiță de 4 ani din Chișinău a cucerit publicul de la „Românii au talent”

Citește și: Video adorabil cu Alexandra Ștefăneț! Cum a interpretat celebra melodie „Maria Mirabela”