Alimentația echilibrată și sănătoasă, bogată în vitamine și fibre este extrem de importantă pentru dezvoltarea copilului tău. Începând cu vârsta de 6 luni este recomandat să îi diversifici alimentația bebelușului și să îi introduci treptat în meniul zilnic alimente complementare adecvate nutrițional, continuând în paralel alăptarea până la vârstă de doi ani și peste. Meniul copilului ar trebui să conțină atât fructe, legume, cât și cereale. Cum să alegi corect cerealele, află în cele ce urmează.
- Să fie bogate în vitamine
Vitaminele A, C și D sunt esențiale pentru un sistem imunitar puternic care protejează organismul de virusuri și alti agenți patogeni, ce pot provoca de la o banală răceală la boli grave.
- Să conțină calciu
Calciul este un mineral important pe care cerealele ar fi indicat să îl aibă, acesta contribuind la dezvoltarea normală a sistemului osos la copii.
- Să conțină fier
Știai că un bebeluș cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 luni are nevoie de 11 mg de fier zilnic? Fierul ajută la producerea hemoglobinei, iar un deficit de fier cauzează cel mai des anemie.
- Să nu conțină zaharuri adăugate
Cel mai probabil bebelușul nu va refuza niște cereale dulci, dar consumul de zahăr de la vârste atât de fragede îi va crește predispoziția la obezitate când va creste. O variantă mai sănătoasă pe care o poți alege sunt cerealele cu zaharuri prezente în mod natural în ingredientele folosite.
- Să aibă o textură moale
Mai ales când faci tranziția de la o alimentație bazată doar pe lichide, la cea care include alimente solide, te vei axa cel mai mult pe mâncăruri pasate, iar aceeași compoziție ar fi bine să o aibă și cerealele. Trebuie să fii pregătită ca cel mic să nu accepte mâncărurile solide de la început, așa că la primele mese poți amesteca cerealele cu puțin lapte matern.
Nu este deloc dificil să alegi cerealele pentru bebelușul tău, însă nu uita să citești eticheta ca să te asiguri că nu cumperi niște calorii goale și că au micronutrienții de care copilul tău are nevoie.