mamaplus

10 alimente excelente împotriva anemiei

-
//
20.08.2020

Atunci când nu ai suficiente celule roşii pentru a transporta oxigen în tot corpul, apare anemia. Valoarea hemoglobinei diferă în funcție de sex sau laboratorul la care îți faci analizele, iar medicul este singurul care îți poate trasa tratamentul potrivit. Dacă uneori se impune administrarea unor medicamente, alteori regimul alimentar ar putea fi suficient.

Cauzele, simptomele şi riscurile în anemie:

Există mai multe cauze care pot duce la apariția anemiei, cele mai frecvente fiind deficiența de fier, vitamina B12 sau acid folic, hemoragiile, fumatul, vârsta, factorul ereditar, administrarea unor medicamente sau alte afecțiuni mai grave cum ar fi artrita sau HIV.

În primă fază, corpul are capacitatea de a suplini numărul scăzut de celule roşii, simptomele fiind în acest caz aproape inexistente. În schimb, anemia moderată sau severă se manifestă prin oboseală, tonus scăzut, puls ridicat, dificultăți de respirație, dureri de cap, dificultăți în concentrare, amețeală, paloare, crampe musculare, insomnie etc.

Anemia – un posibil factor de risc în apariția altor boli mai grave

Deşi studiile realizate până acum nu sunt suficiente pentru a da un verdict clar, se pare totuşi că există o legătură între dezvoltarea unor afecțiuni grave şi anemie.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din California şi cei de la Academia Americană de Neurologie au dat publicității rezultatele unui studiu privind anemia şi riscul de demență.

Astfel, se pare ca pacienții cu anemie prezentau un risc mai mare de a se confrunta cu demență, comparativ cu cei al căror număr de celule roşii se situa în limitele admise.

Cercetătorii au subliniat faptul că nu ar trebui să se înțeleagă că anemia este o cauză directă a demenței. Între cele două ar putea exista o asociere, iar o alimentație corespunzătoare, care să prevină sau să amelioreze anemia, ar putea scădea şi riscul de demență.

Ce alimente ar trebui să introduci în alimentația ta?

Mai întâi de toate, trebuie precizat faptul că alimentația ajută într-o oarecare măsură, însă cele mai importante sunt recomandările medicului. Acesta poate stabili dacă ai nevoie de medicație, dar introducerea următoarelor alimente în dieta zilnică nu poate fi decât benefică.

Carne roşie

O opțiune de top dacă nu eşti vegetarian, bineînțeles. Carnea de miel şi cea de vită (în special organele – inima, ficatul) sunt foarte bogate în fier şi vitamina B12, doi nutrienți al căror deficit ar putea duce la anemie.

Stridii

Deşi o alegere ceva mai neobişnuită, stridiile sunt şi ele o opțiune de top. Un studiu realizat pe rozătoare a demonstrat eficiența lor contra acestei afecțiuni, iar valorile nutriționale confirmă şi ele rezultatul. Dintre alimentele comune, doar ficatul e mai bogat în fier şi cupru, comparativ cu stridiile.

Sfecla roşie

Nici nu te gândeşti cât de benefică este o jumătate de sfeclă roşie pe zi, adăugată în salate sau sucul de fructe şi legume! Foarte bogată în fier, sfecla roşie ajută totodată şi la detoxifierea ficatului, reparând şi reactivând celulele roşii. Astfel, te vei simți mai energic, vindecarea fiind mai aproape.

Dacă nu suporți gustul, îți poți prepara un suc delicios şi revigorant din o jumătate de sfeclă roşie, 2-3 morcovi, 1 măr, pătrunjel sau orice altă legume verde (şi ele recomandate în anemie), suc de lămâie şi puțin ghimbir.

Ouă

Pe lângă faptul că 1 ou mare conține aproximativ 1 mg de fier, acest aliment este o sursă importantă de antioxidanți şi proteine, atât de necesare atunci când ne confruntăm cu anemia.

Curmale

Fructele uscate sunt toate benefice, dar încearcă să le alegi pe cele fără adaos de zahăr. Curmalele, de exemplu, conțin 0.90 mg de fier/100 g, asta pe lângă mangan, cupru, calciu şi magneziu.

Dacă vrei să le foloseşti în tratarea anemiei, încearcă două remedii naturale: mănâncă în fiecare dimineaţă, înainte de masă, o mână de curmale, după care bea un pic de lapte.

În cazul în care eşti intolerant la lactoză, înmoaie 1-2 curmale într-o cană cu apă timp de 2-3 ore, după care bea apă.

Sardine

Pe lângă stridii şi midii, sardinele sunt şi ele foarte bogate în fier. Conțin aproximativ 3 mg de fier la 100 g, aşa că introdu în alimentația ta şi sardine, de câteva ori pe săptămână.

Melasă nesulfurată

Acidul folic, fierul şi vitaminele B sunt secretele melasei nesulfurate în tratarea anemiei. Deşi obținută din procesul de prelucrare a trestiei de zahăr, melasa neagră nesulfurată are indicele glicemic 55, deci un IG moderat. Chiar şi persoanele cu diabet pot folosi acest remediu, bineînțeles, cu precauțiile de rigoare.

O jumătate sau o linguriță de melasă adăugată într-o cană cu apă călduță şi o linguriță de oțet de mere, în fiecare zi, dimineața ar putea să aducă nivelul hemoglobinei în limitele normale.

Legumele cu frunze verzi

Spanacul, pătrunjelul, varza, urzicile – toate sunt benefice în anemie, cu mențiunea, însă, că organismul nostru absoarbe mult mai greu fierul regăsit în componența acestora şi a altor surse vegetale. Totuşi, trece-le şi pe ele în meniul contra anemiei pentru că sunt o sursă importantă de fier, vitamine A, B9, E, C, calciu şi betacaroten.

Spirulină

În salate sau adăugată în sucul de dimineață, o linguriță de spirulină este porția de sănătate. Studiile au relevat proprietăţile ei benefice în anemie, toxicitate a ficatului, probleme menstruale, sistem imunitar deficitar sau boli cardiovasculare.

Nici nu ar fi de mirare, luând în considerare faptul că 10 g de spirulină conține de 5 ori doza zilnică recomandată de vitamina B12, de 4 ori DZR de vitamina A şi 83%  din DZR de fier.

Linte

Roşie, verde sau maro, lintea este la fel de sănătoasă şi benefică împotriva anemiei. Fără colesterol şi grăsimi saturate, lintea conține fier şi vitaminele din complexul B, cele care previn şi tratează anemia, având totodată şi alte efecte pozitive pentru sănătate.

Alte sfaturi utile:

  • Vitamina C ajută la o mai bună absorbție a fierului, aşa că include în planul tău alimentar şi alimente bogate în această vitamină.
  • Cafeaua, ceaiul şi pudra de cacao ar trebui consumate la distanță de cel puțin 2 ore de mese pentru că pot inhiba absorbția fierului.
  • Cere întotdeauna sfatul medicului specialist şi nu abuza în alimentele recomandate contra anemiei.