Cultul succesului este una dintre principiile societății moderne în care trăim. Succesul pentru noi a devenit un impuls, motivația de acționa, credem că succesul aduce fericirea, prosperitatea și armonia. Nu este surprinzător, că părinții încă din leagăn, încep să se preocupe de succesul copilului lor. Se pare că nu poți rata momentul și trebuie să te grăbești cu dezvoltarea copilului pentru ca el să devină un om de succes și să realizeze cât mai multe în viață. În ajutor părinților, le vin centrele educaționale pentru copii. În acest articol, am pregătit nu numai o imagine de ansamblu a centrelor educaționale din Chișinău, dar, de asemenea, am decis să vorbim despre esența dezvoltării timpurii. Detalii la această temă, ne va oferi psihologul în relația părinte-copil Ana Krasilinikova.
Ana Krasilinikova
psiholog în relația părinte-copil
Ana, această dezvoltare timpurie este pur și simplu la modă sau chiar este utilă?
Acum, într-adevăr, este la modă dezvoltarea timpurie, iar numărul de propuneri privind dezvoltarea timpurie este mereu în creștere. În această situație, alegerea părinților nu este deloc ușoară. Vreau să spun că sunt un susținător al dezvoltării timpurii, dar cu anumite restricții. Este important să înțelegem că, creierul unui copil se dezvoltă în funcție de anumite legi, iar dezvoltarea timpurie nu poate schimba aceste legi. Dezvoltarea timpurie sau e în conformitate cu aceste legi, sau le contrazice. Tot ceea ce este pe primul loc în formare și dezvoltare (cititul și socotitul de la o vârstă fragedă, cu perseverență pe la 1 an și jumătate) sunt contrare legilor dezvoltării creierului. Prin urmare, aduc mai mult un prejudiciu copilului, decât îl dezvoltă.
Despre ce legi ale dezvoltării este important să cunoaștem?
Între 1 și 3 ani (bariera este aproximativă), este vârsta așa-numitelor jocuri „de manipulare cu obiectele”. Adică în această etapă la copil se dezvoltă zona creierului responsabilă pentru percepție, mișcare și vorbire. La această vârstă, este important ca, micuțul să atingă cât mai multe obiecte, să le asambleze, să le dezasambleze, să le studieze etc. Un copil la această vârstă gândește atunci când acționează, de aceea nu are sens să-i arătați ceva, fără ca copilul să aibă posibilitatea să atingă. În plus, copilul trebuie să se miște, să exploreze posibilitățile corpului său. La această vârstă, copilul începe să realizeze propriile dorințele, de aceea este important să i se ofere oportunitate de a-și exercita activitatea, și nu să I se indice ce trebuie să facă. Din nou, aceasta este o lege: orice dezvoltare provine de la vizual-figurat la logic-abstract. Dacă învățăm un copil de trei ani să scrie litere și cifrele, încălcăm această lege.
Desigur, în centrele educaționale există experți care știu despre aceste caracteristici ale dezvoltării, dar mamele simt uneori că dezvoltarea prin joc, nu este suficientă, ele doresc cât mai repede posibil să învețe copilul literele și cifrele.
Potențialul energetic al creierului este limitat în fiecare clipă, de aceea dacă cheltuim energia pe dezvoltarea unor funcții mentale care trebuie să aibă loc mai târziu, atunci se atestă un deficit în locuri în care energia ar trebui să fie îndreptată la momentul oportun. Odată ce mediul extern necesită rezolvarea unei anumite sarcini, creierul o va rezolva, dar în detrimentul altor structuri ale psihicului. De exemplu, vârsta de 2-3 ani are loc evoluția senzo-motrică și sfera emoțională a copilului. Dacă începeți să-l învățați să citească, scrie, să socotească îi încărcați procesele cognitive, și luați energie, în special, de la emoții. În acest caz, toate procesele emoționale ale copilului mic, "se duc peste cap" și este afectată dezvoltare unor programe somatice (corporale). Este probabilă o manifestare a unor disfuncții, ceva se poate îmbolnăvi, și chiar copilului I se pot prescrie tratamente. Acestea sunt consecințele acestei extracții de energie, apropo, acestea se pot manifesta mai târziu.
Ce se poate întâmpla, care sunt riscurile acestor „încălcări” ?
Anxietate, agresiune, defalcări emoționale, pierderea motivației cognitive - aceasta este doar o mică listă a posibilelor probleme. Toate aceasta sunt o reacție la activitățile care nu au loc la timpul potrivit. În cazul în care copilul este învățat prin jos, prin propria inițiativă, într-un mod natural, dar este obligați, mai apoi expresia "Hai să învățăm ceva", va trezi o reacție de protest. El ar putea refuza chiar să facă ceva, adică motivația cognitivă, care este naturală pentru un copil, poate dispărea. Toate acestea vor complica activitatea lui la școală și vor afecta întregul succes al copilului.
De multe ori, mamele care au posibilitatea să-și ducă copiii la centre de dezvoltare, au un sentiment de vinovăție, ele simt că, parcă nu fac totul pentru copilul lor. În opinia dvs., mama, de una singură, poate contribui la dezvoltarea în mod corespunzător a unui preșcolar?
Orice mamă iubitoare și conștientă, dacă are dorință, se poate pe deplin implica în dezvoltarea copilului. Pentru a face acest lucru, în primul rând, trebuie să înțeleagă faptul că copilul este un cercetător, el este motivat de o dorință puternică de a studia tot ce-l înconjoară. Din anumite motive toată lumea crede că procesele cognitive sunt dezvoltate numai în cazul în care copilul este așezat și începe să scrie literele. Dar dezvoltarea proceselor cognitive are loc și atunci când mama merge în parc cu copilul și spune: "Uite, acesta este un brad. El are frunze în formă de ace" și împreună cu copilul este necesar de a atinge acele și de a le studia. Apoi mama continuă: "acesta este un arțar. Uite, ce Frunze are." Din nou, asigurați-vă că copilul atinge frunzele. Dacă copilul poate vorbi, îl puteți întreba: " Prin ce crezi că se aseamănă frunzele de arțar și cele de brad? Dar prin ce se deosebesc?" Asta și este dezvoltarea proceselor cognitive.
Când mama îi citește copilului cu voce tare poezii sau povești, este, de asemenea dezvoltare a proceselor cognitive. Când mama cu copilul aleg diverse crupe, fasole, mazăre, etc., asigurându-se că micuțul le atinge și le spun pe nume, este, de asemenea, un instrument de dezvoltare.
Pentru ca mama să se implice în auto-dezvoltarea copilului, ea nu are nevoie de studii speciale și mult timp liber. Este suficientă o imaginație bogată și dorința de a se ocupa de copil. În plus, acestea pot găsi informații din Internet, cărți, în cele din urmă, pot vizita niște cursuri la centrele de dezvoltare pentru a înțelege ce și cum să-l învețe pe copil. Din păcate, multe mame aleg calea ușoară, și găsesc o mulțime de scuze pentru asta. De fapt mama este primul și cel mai important profesor pentru copilul său.
În cazul în care părinții au hotărât să-și înscrie copilul la un centru educațional, la ce trebuie să atragă atenția?
1. Este foarte important ca centrul să fie spațioas iar camerele dotate cu toate materialele didactice necesare. Atrageți atenția la prezența luminii naturale, la camerele pentru odihnă, camera de așteptare trebuie să fie încăpătoare pentru ca părinții să nu se înghesuie în timp ce își așteaptă copilul.
2. Numărul de copii în grupuri nu ar trebui să treacă de șase persoane, astfel încât profesorului să-i fie mai ușor să pună în aplicare o abordare individuală, care este de altfel cel mai eficient lucru în procesul de învățare a preșcolarilor.
3. Programul trebuie să fie diversificat și interesant pentru a menține atenția copiilor. Profesorii trebuie să învețe să poată lucra cu materialul pe care îl predau, să ducă evidența la ceea ce îi interesează pe copii, și să le ofere noi activități care vor ajuta copilul dvs. să-și extindă cunoștințele.
De asemenea, alături de un copil de până la 3 ani, în sala de clasă ar trebui să asiste și mama, cel puțin în primele câteva cursuri. Până la 3 ani, copilul suferă chiar și de la o despărțire de scurtă durată cu mama. Dacă mama nu este în preajmă, puterea și energia pe care copilul ar trebui să o cheltuie pe exerciții și jocuri, el o va cheltui pentru a se adapta la o situație necunoscută, prin urmare, nu va învăța materialul. În plus, uneori copiilor le este dificil de a rezolva anumite exerciții și activități, astfel încât ajutorul corect al mamei, va fi foarte util. Dar lucrul cel mai important, desigur, este faptul că fiecare copil este unic și se dezvoltă în felul său, așa e dezvoltată natura. Cine altcineva decât mama știe cele mai bune caracteristici ale copilului? Repet: mama mea este primul și cell mai important profesor.
Ana, ați dat o mulțime de sfaturi mamelor, poate ne oferiți o listă cu recomandări pentru o dezvoltarea timpurie armonioasă?
Aș dori să dat câteva recomandări pentru părinți, preluate din cartea uimitorului Masaru Ibuka "După trei e prea târziu."
1. Învățați poezii pe de rost. Creierul copilului este capabil să rețină în memorie 100-200 de poezii scurte. Cu cât mai intensiv lucrează memoria, cu atât mai bine funcționează și se dezvoltă. Capacitatea copilului de a memora trebuie dezvoltată atât timp cât copilul găsește plăcerea în repetare. Există cazuri în care copilul de doi ani îl recită pe Chukovsky, în timp ce alți copii de vârsta lui nu își pot aminti un catren.
2. Luați micuțul în brațe. Comunicare, contactul fizic cu părinții, influiențează nu numai inteligența copilului, dar, de asemenea, îl face o persoană sensibilă, receptivă. Și, în general, comunicare, interacțiunea cu părinții nu poate fi prea multă. Un nou-născut nu poate fi alintat prin somnul cu părinții sau prin mângâieri.
3. Diversificați activitățile. Pentru un copil este mai util să-și încerce puterile în mai multe activități cu o gamă largă de subiecte, decât să se concentreze asupra unui singur lucru. Pe de altă parte, în cazul în care el va reușește într-un domeniu, aceasta îi va reda încredere, și va avansa cu succes în alte domenii.
4. Dați-i copilului creioane cât mai curând posibil. Tot ceea ce face copilul cu mâinile: trage, aruncă jucăriile, rupe hârtia colorată, îi dezvoltă intelectul și înclinațiile creative. Cu cât mai repede veți da copilului dvs creioane colorate, cu atât mai bune vor fi rezultatele. Dar, în același timp, dacă îl veți opri în mod constant ("Ține creionul corect", "Merele trebuie să fie de culoare roșie"), veți încetini dezvoltarea abilităților sale creative.
5. Antrenează mâna stângă, precum o faci cu cea dreptă. Țineți minte că maimuțele folosesc liber ambele mâini pentru a se alimenta și pentru a se juca. Omul, în acest sens nu este perfect ...
6. Nu cumpărați prea multe jucării copiilor. Jucăriile în exces distrag atenția copilului. Dacă doriți să dezvoltați imaginația micuțului, gândirea laterală și ingeniozitate, nu-i cumpărați tot ce vă cere. În imaginația copilului o bucată de lemn sau capacul fierbătorului poate fi transformat într-o casă fabulosă sau într-o barcă. Acest lucru este mult mai interesant decât o jucărie scumpă din magazin, care poate fi folosită doar pentru un singur scop.
7. Mișcați-vă mai mult. Plimbările stimulează procesul de gândire și este un exercițiu minunat pentru intelect. Nu degeaba mulți oameni talentați spun că în timp ce merg pe jos, le vin cele mai bune idei și sunt plini de inspirație.
Acum, dragii noștri cititori, pentru că știți, pe ce principii se bazează dezvoltarea timpurie a copilului și la ce să te aștepți de la centrele de dezvoltare, noi suntem gata să vă oferim o listă cu centrele de dezvoltare din Chișinău. Vă dorim alegere ușoară!
FasTracKids
«FasTracKids» - un sistem de educaţie suplimentară pre-şcolară, pentru copii între 2-10 ani, care se studiază în mai mult de 50 de țări. Programul este format din 12 blocuri (astronomie, biologie, comunicare, literatură, artă, tehnologie, etc.), care în timp de 2 ani îi permit copilului să ia cunoștință cu 96 de subiecte, care îi permit copilului să înțeleagă cum funcționează lumea și cum să interacționeze cu ea. FasTracKids organizează, de asemenea, spectacole interactive, lecții de engleză (de la 4 ani), ateliere de creație, diverse activități tematice pentru toată lumea.
- Preț: de la 600 de lei pe lună (1 dată pe saptamana). Prețul depinde de cursul ales și de numărul de vizite.
- Limba: română, rusă.
Adresa: Str. Traian 2/2; bd. Gr. Vieru 27.
Telefon: 079336336, 078930000, 079121314.
Quo Vadis
Program de dezvoltarea a copiilor «Quo Vadis» este conceput pentru copii de la 2 ani, iar în cadrul orelor copii învață limbile străine, matematică, să dobândească abilități de scriere, se familiarizeze cu mediul și exprimarea creativă. Grupurile sunt împărțite pe categorii de vârstă (2-3 ani, 3-4 ani, 4-5 ani, 5-6 ani). Grupurile sunt mici, ceea ce oferă posibilitatea unei abordări individuale a fiecărui copil.
- Pret: 1000 lei pe lună.
- Limba: română.
Adresa: Str. A.Sciusev 82.
Telefon: 022 223 147, 022 214 220, 069 282 453.
Kids Planet
«Kids Planet» oferă două grupări de vârstă (3-4 ani și 4-5 ani). La ore se învață următoarele discipline: scris, citit, matematică, limbi străine, actorie, creație (modelare, aplicații, artizanat, desenul cu degetele, cu palma, etc.) Pentru studierea limbii străine este utilizată o tehnică special, și anume învățarea limbii străine cu ajutorul pedagogie teatrale.
- Limba: română, rusă.
- Preturi: dezvoltarea timpurie - 350 lei (4 lecții câte 2 ore), 500 lei (8 lecții a câte 2 ore), pregătire pentru școală - 800 de lei pe lună.
Adresa: Str. Independenți, 28.
Telefon: 069244744, 067441452.
Indigo Centre
Centrul pentru Dezvoltare creativă pentru copii și adolescenți «Indigo» are ca scop descoperirea și dezvoltarea abilităților intelectuale, artistice și fizice ale copilului prin: stimularea gândirii analitice, creativitatea si ingeniozitatea; promovarea inițiativei; crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea talentelor; formarea interesului și respectului pentru valorile naționale și general-umane. Pentru copii între 4-7 ani, programul include: citirea, dezvoltarea abilităților matematice, vorbire, teatru, pictură, muzică, engleză.
- Limba: română.
- Preț: de la 35 lei pe oră.
Adresa: Str. Decebal, 80.
Telefon: 022 571 062.
Piccoli club
«Piccoli club» activează după sistemul Montessori. Această metodă se bazează pe o abordare individuală, iar idea principală este ca fiecare copil să se dezvolte în propriul ritm și directie. În grup sunt mai nu mai mult de 8 copii, și sunt împărțite în funcție de vârstă ( 1-3 ani și 3-6 ani). În grupul de până la 3 ani, orele sunt petrecute împreună cu părinții, lecția este împărțit în 3 etape: prima salutul, cântece, gimnastica degetelor, apoi liber la lucrul cu materiale Montessori și etapa finală, creativitate. În grupul de până la 6 ani, copiii își dezvoltă: abilitățile practice, sentimentele umane, matematica, limbile străine, natura și cultura.
- Limba: română.
- Pret: 550 lei pe lună (8 lecții), o lecție de probă - 50 lei.
Adresa: Str. Alba Iulia, 91.
Telefon: 068 775 626.
Smart Start
Pentru copii cu vârsta între 2-3 ani, cursurile sunt ținute de 3 ori pe săptămână timp de 2 ore. Fiecare clasă este formată din 12-14 mini-lecții și direcționate către: dezvoltarea gândirii, atenție, imaginație, dezvoltarea emoțională, dezvoltarea limbajului, dezvoltarea auzului fonematic, de învățare a cititului prin metoda Zaitsev, dezvoltarea fizică, etc. Pentru copiii cu vârsta de la 2 până la 3,5 ani cursul "Dansăm, cântăm, creăm!", care implică cursuri de câte 2 ori pe săptămână timp de 1,5 ore. Pentru copii cu vârsta de 3-4 și 4-5 ani – un curs de 3 ori pe săptămână timp de 2,5 ore. Fiecare sesiune include 4 mini-lecții de câte 35 de minute: de lucru cu logopedul, psihologul, limba engleză, creativitate.
- Limba: română, rusă.
- Preț: la 20 la 50 de dolari în funcție de curs și numărul de ore.
Adresa: Str. Alba Iulia, 79/1 (etajul 2); str. Brâncuși, 110.
Telefon: 069200266, 079200280.
BabyClub
Centrul de dezvoltare «BabyClub» primește în grupele sale categorisite după vârstă, copiii de la 1 la 7 ani. Aici, fiecare copil primește o bază bună de discipline de învățare multilaterală și creativă. Programul include matematică, engleză, ritmică, logoritmică, exerciții care vizează dezvoltarea logicii și activitatea intelectuală. Fiecare copil are parte de o abordare individuală, programul poate fi, de asemenea, conceput individual.
- Limba: română, rusă.
- Pret: 50 lei per lecție (1 oră).
Adresa: Str. Tighina, 65.
Telefon: 068 533 208.
Sclipici
Centrul «Sclipici» permite copilului să se dezvolte pe deplin și să-și descopere talentul. Orele au loc sub formă de joc, adaptat la vârsta participanților. Există grupuri pentru copii (1-2 ani și 2-3 ani) pentru copii mai mari (sub 10 ani) și sunt organizate în mod regulat, ateliere interesante de lucru. În clasă se pune accent pe dezvoltarea abilităților motorii fine, imaginație și atenție. Copiii învață actorie, dans, educația muzicală, desenul. În fiecare sâmbătă și duminică pentru copii sunt organizate petreceri tematice: culinare, muzicale, de modă, etc. Există oferte speciale pentru copiii cu dizabilități.
- Limba: română, rusă.
- Pret: abonament lunar - 500-600 lei, în funcție de curs și numărul de ore.
Adresa: bd. Moscovei 15/4.
Telefon: 022 667 577, 079 503 877.
www.facebook.com/SclipiciSclipici
Znaika
Centrul pentru copii "Znaika" propune copiilor de la 3 la 7 ani, programe educaționale și de divertisment. Programul pentru copii de 3-5 ani include dezvoltarea vorbirii, concepte matematice, exerciții psihologice, creativitatea, familiarizarea cu mediul și engleză. Programul pentru copii între 5-7 ani, include în plus față de disciplinele menționate mai sus pregătirea pentru studii și construirea relațiilor cu semenii și adulții.
- Limba: rusă, română.
- Preț: de la 500 lei (de 2 ori pe săptămână). Prețul depinde de ocupațiile alese și numărul de ore.
Adresa: Str. Hajdeu 106.
Telefon: 022 89 44 33 079 583 032, 078 844 499.
Bublik
Clase pentru copiii între 1,5-3 ani. Direcția de bază este pregătirea copiilor pentru grădiniță. Grupul este format din doar patru copii. Primele cursuri au loc împreună cu părinții. Scopul principal este de a ajuta copiii să se adapteze cu adulții și să învețe să comunice cu colegii de aceeași vârstă. Obiectivele generale ale programului: dezvoltarea lumii emoționale, sentimentele copilului, familiarizarea cu culoarea, forma, dimensiunea, familiarizarea cu mediul, dezvoltarea etapelor pregătitoare de dezvoltare a vorbirii de activitate motorie generală, coordonarea mișcărilor, etc.
- Limba: Rusă.
- Pret: 400 lei pe lună (de 2 ori pe săptămână timp de 50 de minute).
Adresa: Str. Zadnipru, 15/3.
Telefon: 068144933, 070610465.
Elite Academia
Cursurile centrului «Elite Academia» permit găsirea activităților pe interesul copiilor de la 1 la 14 ani. Programul se bazează pe tehnicile lucrărilor științifice ale specialiștilor de top din Europa. De la 1 la 6 ani, în diferite grupe de vârstă și dezvoltarea, copii primesc o bună pregătire pentru studii. De fiecare data, este jucat un mini scenario, în care eroi sunt copiii înșiși. Prin joc se obțin cunoștințele pe care profesorii le redau discret. De la 5 ani, orele sunt din ce în ce mai intense, și mai pline. Crește durata cursului, se schiimbă caracterul jocurilor de învățare. Celor mai mici, centrul le oferă instruirea limbii engleze și activități creative.
- Limba: română, rusă.
- Pret: 250 - 650 lei, în funcție de curs și numărul de ore.
Adresa: str. A.Sciusev 49.
Telefon: 022 22 01 96, 069026072.
Happy Life
Activități educative pentru copii de la 1,5-7 de ani. Cursurile sunt petrecute în formă de joc, în grupuri sau individual (de la 4 ani). Consultațiile psihologului și logopedului. Grupurile sunt în română, engleză, germană. Orele vizează dezvoltarea motoricii fine, care influiențează exprimarea copilului. Instruirea include toate tipurile de activități productive: desen, modelare, aplicație, jocuri cu apă, orz, material natural.
- Limba: română, rusă.
- Pret: 600 MDL (de 3 ori pe săptămână).
Adresa: Str. Matei Basarab, 5/1.
Telefon: 022 31 octombrie 04 078 000 202.
Buburuza Mela
Centrul de dezvoltare «Buburuza Mela» oferă " 3 ore de magie", care include 2 ore de jocuri interactive și 1 oră de activități educaționale. În grup pot fi înscriși copii de la 2 ani iar numărul maxim de copii este de 12 persoane. Principiul clubului, dezvoltarea și educația copiilor prin jocuri și socializare într-o atmosferă familiară. Cursurile sunt ținute de luni până vineri 10.00-13.00. În zilele de sâmbătă, în cadrul clubului de la Ciocana au loc ateliere de creație pentru copii, dezvăluind talentele copilului.
- Limba: română.
- Pret: 100 lei - 3 ore, un abonament din 10 vizite - 800 de lei.
Adresa: Str. Ginta Latină, 38/5; bul. Dacia, 6.
Telefon: 022 92 92 10 078 344 447.
Mary Poppins
Centrul de formare pentru copii "Mary Poppins» oferă diverse servicii, inclusiv programe de dezvoltare timpurie. Pentru copii între 1,8-2,5 ani, oferă cursul "Mama și copilul". Cursurile au loc în formă muzicală și joc, partial în limba engleză. Pentru copii între 2,5-3,5 ani și 3,5-5 ani, cursurile sunt complexe și fiecare oră include: 1 lecție pe dezvoltarea de ansamblu, o lecție de limba engleză, bloc de creație.
- Limba: "Mama și copilul" - rusă, română; cursuri complexe - Rusă.
- Preț: "Mama și copilul" - 500 de lei pe lună; Studii integrate - 1080 lei (12 vizite), 720 lei (8 vizite).
Adresa: Str. Dacia, 5.
Telefon: 060191585, 078303024.
Carul cunoștințelor
Centrul pentru Dezvoltare intelectuală își propune să dezvolte personalități puternice, inteligente și creative, adaptate la condițiile vieții moderne. Programul include dezvoltarea proceselor cognitive, folosind exerciții și jocuri, de adaptare socială, învățare subiectele de bază (matematică, lectură), teatru, clase de logopedie, creativitatea și meserii pentru copii și adulți, precum și limba engleză. Copiii de la 2 la 7 ani, nu mai mult de 8 persoane din grup.
- Limba: română.
- Preț: clase fără părinți timp de 1,5 ore, de 2 ori pe săptămână - 600 de lei pe lună (prețurile ar trebui să fie specificate preventive pentru că depend de diferite cursuri pentru diferite vârste).
Adresa: Str. Tighina, 65.
Telefon: 068 318 577.
www.facebook.com/CarulCunostintelor
Țara de Nisip (Pesocinaia strana)
Studioul "Țara de nisip" invită copiii de la 2 la 10 ani la activități de dezvoltare complexe cu folosirea nisipului, elaborate pe baza unui program special conceput. Toate cursurile sunt ținute sub formă de povești și jocuri. Copilul creează, comunică și nici nu își imaginează că aceste activități interesante sunt un sistem de exerciții, care acoperă toate domeniile de dezvoltare: familiarizarea cu mediul, dezvoltarea competențelor lingvistice și de comunicare, dezvoltarea imaginației, logica, abilitățile motorii fine.
- Limba: rusă, română.
- Preț: de la 55 lei pe oră, mini-gradinița (3,5 ore) - 120 lei.
Adresa: Str. Decebal, 23 (Jumbo Shopping Center, etajul 4); bd. Moscovei, 3 (TC Yo Kids, etaj 2).
Telefon: 079 421 938.
Spiridușii
Clubul de dezvoltare intelectuală și creativă pentru copii "Spiridușii» susține ideea că, o dezvoltare armonioasă a copilului ar trebui să fie sub formă de joc, lângă colegii lor. Clubul acceptă copiii de la 3 la 12 ani. Sălile de clasă sunt echipate "ca acasă", ceea ce dă un sentiment de siguranță și confort. Pe lângă grădinița de dimineața și de după-amiaza, clubul oferă lecții suplimentare: pregătirea pentru școală, meditații, engleză și română. De asemenea, copilul poate participa la ateliere: origami, quilling, pictură, teatru, dans.
- Limba: română, rusă.
- Preț: 340 - 670 lei pe lună, în funcție de cursul ales.
Adresa: Str. Burebista, 92B.
Telefon: 069 114 145.
Kinder Club
Centrul Montessori «Kinder Club» - pune accent pe dezvoltare timpurie cuprinzătoare, deschidere în relațiile și comunicarea cu copilul, dezvoltarea încrederii în sine, responsabilitate, curiozitate, stima de sine, capacitatea de a lua decizii și de a corecta propriile greșeli. Lucrul în grupurile Montessori are loc într-un mediu de dezvoltare special, echipat în conformitate cu metoda elaborată de Maria Montessori. Toate instrumentele și materialele din grup contribuie la dezvoltarea atenției, creativității și gândirii logice, memoriei, vorbirii, imaginației, abilităților motorii, aptitudinilor senzoriale, de coordonare a mișcărilor. Copiii de la 8 luni la 7 ani.
- Limba: română, rusă.
- Preț: 8 lecții de câte 1,5 ore - 800 de lei.
Adresa: Str. Decebal, 80/1.
Telefon: 069036940, 022264426.
EduMaxima
Centrul «EduMaxima» oferă diverse programe pentru copiii de toate vârstele. Pentru copii de la 1 la 3 ani, activitățile de dezvoltare sunt realizate cu părinții și sunt îndreptate pentru a dezvolta vorbirea, fantezia, muzica, abilități de comunicare, etc. Există, de asemenea, grupuri de 4-4,5 ani și 4,5-6 ani, unde cursurile sunt menite să dezvolte capacitatea de a interacționa cu alți copii, cu adulții și cu mediul înconjurător. În grupuri este învățată matematica, scrisul, lectură și alte abilități necesare pentru o anumită vârstă. Suplimentar se oferă, cursuri de limba engleză și pregătire pentru școală.
- Limba: română.
- Pret: 400 - 650 lei pe lună.
Adresa: Str. Mircea cel Bătrân, 13/2.
Telefon: 061177578, 079940411.
Dovlecei
Centru de dezvoltare pentru copii "Dovlecei" înseamnă dezvoltarea multilaterală a copiilor. Aici activează un studiou de teatru și dans, lecții de limbi străine, precum și ateliere de creație. Unul dintre domeniile centrului, este dezvoltarea timpurie. Grupurile sunt formate în funcție de vârstă (de la 8 luni la 2 ani și de la 3 la 7 ani), copiii învață vorbire, gândire logică, aritmetică, își dezvoltă abilitățile motorii fine, memoria, percepțiile senzoriale.
- Limba: română, rusă.
- Pret: 2 ore pe săptămână - 480 lei (copii până la 2 ani), 800 de lei (copiii de la 3 la 7 ani).
Adresa: Str. Socoleni 11.
Telefon: 022 461 609.
Art-Studio Amighen
«Art-Studio Amighen» ofera cursuri de dezvoltarea a copiilor de la 2 ani, preșcolari, pregătire pentru școală, engleză, pentru copii 5-7 ani, arte, sculptura, terapie prin artă, și logopedie. Programul de dezvoltare timpurie vizează dezvoltarea memoriei, atenției, gândirii, vorbirii, imaginației și percepției senzoriale. Se acordă atenție dezvoltării ritmicii și coordonării, dezvoltarea activitățiilor intelectuale și a creativității.
- Limba: română, rusă.
- Pret: 400 - 800 lei, în funcție de numărul de ore.
Adresa: Str. Albișoara 82/12.
Telefon: 068 648 020.
www.facebook.com/Art-Studio-Amighen
Shkolyarik
Club de dezvoltarea a copiilor "Shkolyarik" constituie o activitate cognitivă pentru copiii de la 5 ani. Programul include pregătirea pentru școală după sistemul Montessori, dezvoltarea copiilor, în contextul muncii individuale într-un mediu pregătit special, lecții de artă în limba engleză. Atmosfera prietenoasă permite copilului să se desfășoare și să se adapteze la interacțiunea cu lumea exterioară.
Limba: română, rusă.
Preț: Se oferă prin telefon.
Adresa: Str. Hristo Botev 4.
Telefon: 068 087 766.
Ingenium
Centrul de Dezvoltare pentru copii "Ingenium" constiruie un set de programe pentru copii de orice vârstă cu orice nevoi. Există un program de dezvoltare timpurie (de la 1 la 7 ani), un program pentru copii și părinți (de la 1 la 2,5 ani), un curs de actorie și artă a vorbirii (5 ani), un program de formare pentru școală (5-6 ani ), programe de limba engleză (de la 3 la 9 ani), școala de artă (3 ani). Programul de dezvoltare timpurie este construit pe cele șase domenii ale cunoașterii necesare pentru dezvoltarea copilului. Săptămânal copilul descoperă subiecte noi: "Lumea subacvatică", "La bunica în grădină", "Secretele junglei", "În spațiu", etc.
- Limba: română.
- Pret: dezvoltarea timpurie - 760 de lei pe lună, părinți și copii (pana la 2,5 ani) - 550 lei pe lună.
Adresa: Str. M. Sadoveanu, 20/1.
Telefon: 022 997 595, 060 790 901.
Lyuboznayka
Instituție de pregătire preșcolară "Lyuboznayka", înscrie copii de la 3 ani. Copiii sunt împărțiți în grupuri de vârstă. Orele de bază – limbile străine (engleză, română), matematica, citirea și scrierea, dans, muzică, psihologie și altele. Aici se pune accent pe activitățile educative și pe dezvoltarea multilaterală a copilului.
- Limba: Rusă.
- Preț: de la 300 de lei pe lună.
Adresa: Str. Hristo Botev, 9/3.
Telefon: 022 763 724, 022 222 024.
Solnishko
Lectiile in studioul " Солнышко" pregatesc copiii de scoala. Lectiile sunt creativ combinate: dezvoltarea vorbirii - jocurile teatralizate de rol, muzica - teatru, gindere creativa, muzica- creatie literara, arta fanteziei si arta plastica, limba engleza. Copiii participa activ in filmari, creaza desene animate, expozitii tematice, joaca teatru si multe altele. Pentru parinti sunt organizate intilniri-treninguri. Lectiile pentru copiii de 3-4 ani dureaza 1ora 30 min, de la 5-6 ani pina la 3 ore 30 min.
- Limba: rusă, română.
- Preț: contactati-ne prin telefon.
Adresa: Str. Pușkin, 54.
Telefon: 022 281 231, 079 180 136.
globus-stdm.wikidot.com/zapis-v-stydiu
Piccolo Mondo
Centrul pentru dezvoltarea creativă a copiilor "Piccolo Mondo" înseamnă o abordare creativă de predare. Pentru prescolari Centrul oferă grupuri de dezvoltare timpurie și pregătire pentru școală. Sub formă de joc, copiii invață matematica, alfabetul, engleza. Se acordă atenție deosebită dezvoltării creativității, în clasă copii deseană, tăie, crează diferite modele.
- Limba: română.
- Pret: 70 lei - 3 ore.
Adresa: bd. Moscovei, 3/6.
Telefon: 068 711 587.
www.facebook.com/pages/Piccolo-Mondo
Miriam
Centrul pentru copii și părinți «Miriam» are un program conceput pentru dezvoltarea armonioasă a competențelor unui copil de orice vârstă, și extinderea domeniului de aplicare a cunoștințelor sale. Principiul de bază al educației - garantarea libertății de alegere, în funcție de interesul copilului. Profesorii centrului se concentrează pe dezvoltarea gândirii creative și imaginației. Programele diverse sunt orientate pe instruirea copiilor mici, preșcolarilor și școlarilor. De exemplu, abonamentul «Libelula» este destinat pentru copii la 2 la 6 ani și oferă cursuri dinamice și educative: matematica, pregătirea pentru scris, vorbire, artă, logica, știință, și studiul mediului înconjurător.
- Limba: română.
- Pret: Abonament "Libelula" - 780 lei.
Adresa: Str. Nadejda Russo, 2/2.
Telefon: 022 446 162, 060 155 018.
Baby Club (Energy Fitness)
«Baby Club», din cadrul Energy Fitness este conceput pentru copii de la1,5-3 ani. Numărul de copii în fiecare grup nu depășește 5 persoane. Orele sunt împărțite în două categorii. Educative, axate pe dezvoltarea abilităților motorii fine și, în rezultat se îmbunătățesc gândirea și vorbirea; cunoașterea inițială a lumii: formele de învățare, culorile, texturile, facturile; îmbogățirea experienței emoționale a copilului; dezvoltarea abilităților creative. Pregătirea fizică, antrenamente pentru mame și copii, care vizează crearea și consolidarea a aparatului musculo-scheletic, dezvoltarea competențelor de mișcare, orientarea spațială.
- Limba: română, rusă.
- Pret: 10 lecții - 800 de lei, 20 de lecții - 1400 lei, 30 lecții - 2000 lei.
Adresa: Str. Dacia, 31/1.
Telefon: 022 990 962.
www.efitness.md/contents/baby-club/
Giraffe
Mini-clubul «Giraffe» - oferă cursuri de dezvoltare de la o vârstă fragedă. Cursurile în grupurile mici (1-2 ani și 2-3 ani) au loc în prezența părinților, în grupurile de 3 ani, copiii se ocupă de sine stătător. Programul include dansuri, cantece, jocuri cu mazăre, desen, modelare, aplicație, studiul cărților. Clasele sunt menite să dezvolte imaginația și ingeniozitatea, formarea gustului estetic.
- Limba: română.
- Preț: 550 - 650 lei.
Adresa: Str. Decebal, 80/1.
Telefon: 079522375, 022623563.
www.facebook.com/Centrul.Giraffe
Curcubeul Vesel
Centru de dezvoltare și divertisment «Curcubeul Vesel» este un loc în care pe copil îl așteaptă activități interesante care au loc sub forma unui joc, pe diverse teme. Programul de formare și dezvoltare intelectuală a copilului include dezvoltarea competențelor creative și artistice, jocuri care dezvoltă gândirea, stimulează logica și memoria, activități artistice (desen, sculptură, pictură, muzică, dans), activități creative manuale (figuri din ipsos, lut și alte materiale).
- Limba: română.
- Pret: 50 lei - 1 lecție de 1,5 ore.
Adresa: Str. Petru Zadnipru, 15/4.
Telefon: 022 346 652, 079 505 307.