mamaplus

Un expert în sănătate explică de ce în Moldova nu scade numărul cazurilor de infectare cu COVID-19

-
//
21.07.2020

Expertul în domeniul sănătății publice Ala Tocarciuc a explicat de ce, în opinia ei, în țara noastră nu scade numărul cazurilor de infectare cu COVID-19.

Măsurile de carantină au oprit într-o anumită măsură răspândirea coronavirusului, însă exact până în momentul în care au fost anulate. Pe de o parte, situația din țară reclama imperios reluarea activităților economice, deoarece continuarea restricțiilor amenința cu prăbușirea unor domenii, pe de altă parte, relaxarea măsurilor de carantină a dus la o nouă creștere a cazurilor de COVID-19. După cum a menționat expertul în domeniul sănătății publice Ala Tocarciuc, la luarea unei astfel de decizii, problema este examinată în toată complexitatea ei, nu doar în aspect medical, iar argumentele în favoarea economiei ai avut o pondere mai mare. Dar și oamenii s-au dovedit a fi nepregătiți în legătură cu ceea ce-i așteaptă.

„Posibil că oamenii nu au frică în fața bolii, pentru nu se știu prea multe despre ea. De asemenea, informația care ajunge la ei este foarte diferită – de la faptul că este o boală gravă, de care toți trebuie să se protejeze, până la aceea că virusul nu este periculos și acesta poate fi suportat ”pe picioare”, a menționat Tocarciuc.

În consecință, consideră expertul, astfel de opinii diametral opuse au contribuit la faptul că oamenii în general au încetat să mai creadă în informația care le era transmisă și, prin urmare, nu au mai considerat necesar să se protejeze. Există o mulțime de cetățeni care nu cred, fie în existența virusului, fie în gravitatea posibilei acțiuni a acestuia asupra organismului. Cel mai probabil, în opinia specialistului, în Moldova curba incidenței va rămâne încă mult timp la același nivel, fără a arăta o tendință de scădere.

Totodată, numărul de îmbolnăviri în lume, dar și în țara noastră va începe numaidecât să scadă, imediat ce se va forma imunitatea colectivă.

„Săptămâna trecută a apărut un studiu că la New York au fost evaluați anticorpii, iar datele căpătate au arătat că aproximativ 60 la sută din populație are imunitate. O informație similară avem și de la Moscova. Întrebarea este însă pentru cât timp se va păstra această imunitate”, a subliniat Tocarciuc.

Există diverse date cu privire la durata imunității, specialiștii dând termene care oscilează între trei luni și trei ani. Cu toate acestea, datele parvenite din două mari orașe – New-York și Moscova – ne dau speranță, a conchis Ala Tocarciuc.