mamaplus

Un Centru de zi pentru copii cu boli rare a fost inaugurat la Chișinău

-
//
25.04.2023

Copiii cu boli rare din municipiul Chișinău vor putea frecventa un centru de zi, deschis în sectorul Râșcani, unde vor beneficia de activități de recreere și de terapii speciale pentru recuperare.

mamaplus

Potrivit unui comunicat al proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, Centrul a fost creat de Asociația Obștească „Copiii Ploii” în parteneriat cu Consiliul Municipal Chișinău, cu sprijinul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova, transmite Știri.md.

Copiii cu boli rare se integrează greu în sistemul socioeducațional, din cauza patologiilor care le afectează grav starea de sănătate. Ei au nevoie în permanență de servicii calitative de reabilitare și menținere, iar familiile lor – de suport psihologic și social, pentru a le ajuta să ofere copiilor o îngrijire adecvată. În centru copiii vor avea parte de terapii complementare specifice care vor contribui la bunăstarea lor.

În cadrul Centrului, unde sunt spații adaptate și amenajate corespunzător cu mobilier și echipament, specialiștii le oferă copiilor și părințiilor servicii sociale și educaționale specializate, inclusiv ședințe de kinetoterapie, terapie logopedică, consiliere psihologică și psihopedagogică. Sunt aplicate, de asemenea, terapii alternative. „Până acum, această categorie de copii era cu greu încadrată în centrele existente. Aici vom putea face ședințe cu terapii corespunzătoare pentru 28 de copii din municipiul Chișinău în fiecare an”, a declarat la eveniment Doinița-Elena Losețchi, directoare executivă a Asociației Obștești „Copiii Ploii”

„Ne dorim ca acești copii să vină aici cu plăcere, să găsească aici căldura și suportul de care au nevoie. Cu siguranță va fi un serviciu de succes și de durată, care va asigura incluziunea și va oferi în perspectivă instrumente de identificare a copiilor care au nevoie de astfel de servicii, întrucât una e să identifici boala și să intervii medicamentos, iar altceva este să intervii și să vii cu soluții pentru fiecare caz”, a spus Angela Cutasevici, viceprimară pentru probleme sociale a municipiului Chișinău.

„Fundația Soros Moldova, prin proiectele sale, sprijină inițiativele care vin să răspundă necesităților existente în comunități. În acest caz, Asociația „Copiii Ploii” și Consiliul Municipal au demonstrat că la Chișinău cooperarea dintre societatea civilă și autoritățile locale poate să producă rezultate bune. Am ajutat la crearea acestui centru, întrucât rolul nostru este să acordăm tot suportul necesar, logistic și de mentorat, organizațiilor și autorităților publice care dezvoltă și asigură funcționalitatea unor astfel de servicii”, a declarat Diana Teacă, specialistă monitorizare și evaluare, Fundația Soros Moldova. 

mamaplus