mamaplus

Scumpirea gazului va determina creșterea prețurilor la produsele alimentare

-
//
01.06.2022

Pronosticuri sumbre din partea reprezentanților sectorului agrar din Republica Moldova. Potrivit experților, majorarea tarifelor la gazele naturale, aprobată ieri de ANRE, va determina creșterea prețurilor la produsele alimentare finite, întrucât gazul și carburanții sunt componente de bază la crearea prețului. În același timp, reprezentanții guvernării spun că majorarea tarifelor este determinată de majorarea prețului de achiziție a gazului.

Agricultorii spun că gazele naturale sunt folosite masiv în industria alimentară, iar noile tarife vor atrage inevitabil noi majorări de prețuri la produsele alimentare.

„Prețul la gaz este unul dureros pentru toți, pentru persoanele fizice, pentru economia națională și pentru segmentul agroalimentar. Cu gaz se face uscarea producției cerealiere, în special, a porumbului. Asta va afecta foarte mult prețul la pâine sau la alte derivate. Prețul la gaz va afecta direct tot ce înseamnă preț al produselor finite. Pe lângă creșterea prețurilor la gaz, cresc prețurile și la carburanți, este un trend mondial influențat de război”, a spus președintele Asociației „Agrocereale”, Igor Grigoriev.

În același timp, juristul Stanislav Pavlovschi cere autorităților să majoreze capacitățile financiare ale cetățenilor pentru a ține pasul cu creșterea galopantă a prețurilor.

Reamintim că ieri, 31 mai, ANRE a decis majorarea tarifului la gazele naturale până la 18,6 lei pentru un metru cub. La aprobarea noilor tarife, care intră în vigoare de astăzi, a fost luată în considerare majorarea prețului de achiziție a gazului.