Rezervele de sânge stocate la Centrul Național de Transfuzie sunt în scădere, drept consecință a reducerii numărului de donatori înregistrat zilnic.
În ultimele trei luni, acesta a scăzut la jumătate, de la 200, la 100. Medicii dau alarma și îi cheamă pe cetățeni să dea dovadă de responsabilitate, făcând un gest care ar putea salva vieți, transmite Jurnaltv.md.
SILVIA ROȘCA, director adjunct, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui: "Pentru a asigura rezervele instituției, se lucrează cu rezervele curente, iată anume acest tip de rezerve sunt în dificultate, pentru că solicitările au crescut, din partea instituțiilor și rezerva curentă trebuie suplinită. De exemplu, dacă Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și-ar sista activitatea și nu ar servi donatori de sânge, aceste rezerve curente de care dispunem, ne-ar fi suficiente pe maxim 6-7 zile."
E alarmant, afirmă medicii. Pentru a suplini și a menține rezervele de sânge, e nevoie ca numărul donatorilor să ajungă zilnic la cel puțin 200, dar acest lucru care nu se întâmplă.
SILVIA ROȘCA, director adjunct, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui: "În perioada aceasta dacă ajungem la o sută de donatori. Practic, fluxul donatorilor a scăzut la jumătate, la 50%. Este un lucru alarmant. Acest lucru poate fi urmare a caniculei, a perioadei de vară, care a fost îndelungată și cumva cetățenii nu au intrat în curs sau în ritm obișnuit."
Noi am fost luni la Centrul Național de Transfuzie din Chișinău, unde erau prea puțini donatori. O femeie ne-a spus că face acest lucru al șaselea an. Cândva, a avut nevoie și ea de o transfuzie.
Datorită tehnologiilor de producere a componentelor sanguine, dintr-o donare de sânge pot fi obținute trei componente: plasmă, trombocite și eritrocite.
SILVIA ROȘCA, director adjunct, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui: "Aceste trei componente pot ajunge la trei pacienți diferiți, iată și expresia că un donator de sânge poate salva concomitent trei vieți."
Persoanele care vor să doneze sânge o pot face la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, de pe strada Academiei, 11. Recoltarea sângelui se mai face în subdiviziunile Bălți și Cahul ale Centrului de Transfuzie, dar și în secțiile specializate din spitalele raionale.