mamaplus

Peste 20 de instituții medicale din țară vor primi aparate de ultrasonografie

-
//
16.08.2023

Peste 20 de instituții medico-sanitare publice din Republica Moldova vor primi aparate performante de ultrasonografie. Aceste echipamente sunt indispensabile serviciului de urgență, afirmă autoritățile de resort, care menționează că în unele instituții medicale aparatele sunt învechite, scrie radiomoldova.md.

mamaplus

22 de aparate performante de ultrasonografie urmează să ajungă în instituțiile medico-sanitare publice, pentru a le înlocui pe cele uzate. Astfel, pacienții vor avea acces la servicii medicale mai calitative, a subliniat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Eu merg permanent în teritoriu, în special acolo aparatele ultrasonografe au o vârstă extraordinar de depășită. Unele din ele, putem să spunem că sunt file de istorie. Este obligația și datoria noastră să investim în instituții, astfel să aducem o medicină performantă la noi acasă”, a declarat Ala Nemerenco.

De echipament performant a beneficiat și Institutul de Medicină Urgentă din Capitală. Directorul instituției, Mihail Ciocanu, a subliniat că, anual, sunt efectuate peste 40 de mii de investigații de ultrasonografie, serviciul fiind printre cele mai solicitate.

„Ariile de deservire prin ultrasonografie a pacienților din Institutul de Medicină Urgentă este foarte diversă. Printre investigațiile care sunt indicate pentru diagnosticare corectă a acestor pacienți, evident că se regăsește și ultrosomografie pentru a stabili aritmiile cardiace și trombi din inima. În aceste situații, timpul joacă un rol decisiv”, punctează Mihail Ciocanu.

Precizăm că aparatele medicale au fost procurate prin intermediul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de Urgență la Covid-19”.